Közélet

Bocsánatkérés és további vizsgálat kommentügyben + FOTÓK

Bocsánatkérés és további vizsgálat kommentügyben + FOTÓK

2011. június 6., hétfő
Bocsánatkérés és további vizsgálat kommentügyben + FOTÓK
A kulturális bizottság hétfői ülésén tárgyalta a Fidesz-KDNP frakciójában botrányt kiváltó kommentügyet. A Szegedi Szabadtéri Játékok hivatalos promóciós mappájában ugyanis a legutóbbi közgyűlésen olyan papírt osztottak szét, mely több helyi politikusra és a püspökre nézve tartalmazott sértő mondatot. A bizottság bocsánatkérésre, a belső vizsgálat bemutatására és a kikerülő anyagok szigorúbb ellenőrzésére kérte a cég ügyvezetését. Több mint kétórás maratoni, személyeskedő vitáktól sem mentes ülésen tárgyalta a Kulturális, Egyházügyi, Közművelődési és Idegenforgalmi Bizottság a kommentügyet. A heves vitákban főként Tóth Károly (MSZP-SZVE) és Kohári Nándor (Fidesz-KDNP) képviselők vállaltak főszerepet, de szinte minden bizottsági tag megcsillogtatta retorikai képességeit.

Nyilvános, nem nyilvános?

Kormos Tibor (MSZP-SZVE) alelnök javasolta az ügy levételét a napirendi pontok közül, amit a bizottság nem szavazott meg, így Kohári Nándor ismertethette indítványát. Kohári szerint – aki egy sajtótájékoztatón már részletezte a problémát – eddig nem volt szokásban, hogy céges beszámolók reklámanyagaiban sértő irományokat terjesszenek. „Nem arról van szó, hogy internetes fórumon mik jelennek meg képviselőkről és közszereplőkről, hanem arról, hogy hivatalos iratban, a közgyűlés előtt ilyen hangvételű írásokat osszanak szét az adott cég tulajdonosi jogköreit gyakorló képviselőknek” – hangsúlyozta. Az első kérdést a bizottság elnöke, Haág Zalán (Fidesz-KDNP) tette fel az ülésen megjelent jegyzőnek, az önkormányzat munkatársainak ellenőrzési jogköréről érdeklődött. Mózes Ervin elmondta, hogy a korábbi évek gyakorlatából kiindulva egy városi cég ismertető anyagának a szétosztásakor fel sem merülhet senkiben, hogy oda nem illő anyagot tartalmazhat a mappa. Az apparátusnak nem lett volna joga egyébként az ellenőrzésre. Tóth Károlytól elhangzott kérdésként az is, hogy ennek a dokumentumnak a szétosztása nyilvános terjesztésnek minősült-e. Mire a jegyző úgy felelt, ha csak a képviselőkhöz jutott belőle, akkor nem, amennyiben a jelenlévő sajtóhoz is eljutott belőle, igen. Haág megjegyezte, hogy a sajtó néhány munkatársa is kapott a mappából. Az első heves verbális csatározások kezdődtek el, először annak értelmezése okán, hogy Kohári tulajdonosi kört említett, mikor a sértésről beszélt, vagy a tulajdonosi jogkört gyakorlókat, első esetben ugyanis az összes választópolgárról szó van. Tóth Károly azt is szerette volna tudni Koháritól, hogy részletezze, mely hozzászólás kit sért a csatolt dokumentumban (itt olvashatják a kifogásolt, a hivatalos beszámolóhoz csatolt hozzászólást).

Nem egyértelmű, metaforikus komment

Bátyai Edina, a Szegedi Szabadtéri Játékok Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója sajnálatosnak tartja a helyzetet, legfőképpen azt, hogy árnyék vetül egy méltatlanul felkapott komment kapcsán arra a szabadtérire, amely most ünnepli 80. születésnapját, és ahelyett, hogy a sikerekről, a jövőről beszélnénk, csatározások terévé vált. „Egyetlen tagmondattal kell foglalkozni és nem azzal a negyvennel, ami a város legsikeresebb cégéről szól a hozzászólások feletti cikkben” – tette hozzá. Bátyai kifejezte elhatárolódását a kommenttől, és mint mondta, a megyés püspök úrral ért egyet, aki egy internetes portálnak azt nyilatkozta az ügyben, hogy személy szerint nem foglalkozik a különféle kommentekkel, mert az ilyen véleményeket a helyükön kell kezelni. Véleménye szerint ez a bejegyzés nem sértette őt, sőt összességében humorosnak találta. Az ügyvezető az esettel kapcsolatban kifejtette, arra adott utasítást, hogy csatolják az interneten megjelent pozitív cikket a szabadtériről, mivel az a nyomtatott sajtóban nem fog megjelenni. A közgyűlést megelőző éjjel állították össze önkéntes munkatársai a kinyomtatott anyagokat, és az ügyvezető szerint nem érezték, hogy ez a kacifántos, több értelmű, metaforikus szöveg, amely konkrétan nem nevesít, sértő lenne. Ráadásul azt is tudják, hogy a durva, bántó hozzászólásokat az internetes lap moderátora nem engedi megjelenni. Arra a kérdésre, hogy tudja-e konkrétan, hogy ki készítette az anyagot, nemmel felelt az igazgatónő mondván, ebben az időszakban sok önkéntessel egészül ki a 11 fős csapata.

Tóth, a SZEGEDma.hu és a komcsizás

Haág pontosított, elmondása szerint beszélt a püspökkel, akit pontatlanul idézett az újságíró. A Bátyai által említett nyilatkozat úgy hangzott, hogy „helyén kell kezelni ezt a humorosnak szánt bejegyzést, ami azt minősíti, aki írta”. Ezután újabb szócsata következett. Kormos Tibor mutatott be egy levelet, melyet egy telefonhívás előzött meg Bátyaitól, aki kifejezte sajnálatát az ügyben úgy telefonon, ahogy a levélben is. Tóth ismét arra kérte Kohárit, hogy nevesítse azokat, akiket sért a hozzászólás. Kohári szerint mindenkit sért képviselőként, mert egyik önkormányzati cég sem terjeszthet még burkolt támadásokat sem a képviselőkről. Szinte nyelvészeti vita bontakozott ki, továbbra is szerette volna tudni Tóth, kit és hogyan nevesít a komment. Kormos Tibor megemlítette, hogy semmi politikai indíték nem lehet az ügy mögött, értelmetlen a cégvezetők cseréit látva Bátyainak provokálnia a Fidesz-KDNP-s képviselőket. Tóth Kohárit és Haágot támadta, előbbit Szentgyörgy Pál (MSZP-SZVE) képviselőtársa elleni nyilvános akciói miatt, utóbbit Botka László lejáratása okán. Kormos sztálinista módszer alapján levezényelt sajtótájékoztatóról beszél, és szerinte Kohárinak ez az első nyilvános szereplése terjesztette el széles körben azt a sértő kommentet, melyről most szó van. Tóth szerint ő is kiállhatna nagy nyilvánosság elé, amikor a SZEGEDma.hu-n "komcsizzák". Itt újra vita bontakozott ki a nyilvánosság kérdéséről. Kohári szerint az alkalmasság kérdését is felvetheti az, hogy az ügyvezető nem tud lefolytatni hatékonyan egy belső vizsgálatot.

Bocsánatkérés, szigorúbb ellenőrzés és további vizsgálat

Bátyai a feszültséget oldva arra kért mindenkit, hogy látogassanak el idén is a szabadtérire, kapnak majd meghívóleveleket a nyitóelőadásra, felejtsék el a csatározást. Kohári megfogalmazta határozatjavaslatát. Eszerint a szabadtéri játékok ügyvezetését a bizottság felszólítja, hogy kérjen nyilvánosan bocsánatot az érintettektől a közgyűlésen a cég hivatalos brosúrájában másokat esetlegesen sértő iromány terjesztése miatt. A testület felszólítja az ügyvezetést, hogy tárja a bizottság elé a belső vizsgálat eredményét írásban, illetve felkéri a jogi és ügyrendi bizottságot, hogy az esetleges személyi felelősséget a belső vizsgálat alapján állapítsa meg. Ezután a nyilvános bocsánatkérésről folyt a vita, majd a határozatot kiegészítették Tóth Károly javaslatával, mely felhívja az ügyvezető figyelmét arra, hogy szigorítsa a belső ellenőrzést a tájékoztató anyagok kiadásakor. A bizottság a kiegészítéssel együtt elfogadta a határozatot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.