Közélet

A Mol-részvények miatt nem lesz pénz a devizahitelesekre?

A Mol-részvények miatt nem lesz pénz a devizahitelesekre?

2011. június 5., vasárnap
A Mol-részvények miatt nem lesz pénz a devizahitelesekre?

Az MSZP szerint a Mol-részvények felvásárlása miatt nem áll rendelkezésre elegendő állami fedezet a devizahitelesek megmentésére.

Józsa István

, a szocialista párt országgyűlési képviselője vasárnap, Budapesten tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, a kormány egy évi hitegetése ellenére augusztustól ezrével kezdődhetnek meg a kilakoltatások, miközben a nehéz helyzetbe kerültek támogatása körvonalakban sem látszik. Kiemelte: a valódi segítséget egy 500 milliárd forintos hitelkerettel rendelkező eszközkezelő felállítása jelentené. Erre - szerinte - korábban lett volna fedezet, de az állam általi Mol-részvény vásárlás miatt ez a forrás már nem áll rendelkezésre. Mint mondta, az MSZP kizárólag azt az elemét tudja elfogadni az

Orbán Viktor

és a Bankszövetség közötti, május végén létrejött megállapodásnak, amely állami kamattámogatásban részesítené a nagyobb lakásukat kisebbre cserélőket. A képviselő szerint az egyezség további részei már nem a kilátástalanul eladósodottak, hanem a bankok érdekeit szolgálják. Józsa István úgy látja, így van ez például a kilakoltatás korlátozása esetében is, hiszen azzal a pénzintézetek csak a lakásárak zuhanását kívánják megakadályozni, miközben becsléseik szerint mintegy kétezer család kerülhet az utcára. Az ellenzéki képviselő emellett a probléma "átütemezéseként" értékelte a svájci frank 180 forinton való rögzítését. Józsa István ugyanakkor megjegyezte, pártja támogathatónak tartana egy olyan bérlakásprogramot, amely a már meglévő, de üresen álló ingatlanokat bocsátaná rendelkezésre, elviselhető bérleti díjak fejében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.