Közélet

A csanytelekiek élni akarásának jelképe + HANG, FOTÓK

A csanytelekiek élni akarásának jelképe + HANG, FOTÓK

2011. június 20., hétfő
A csanytelekiek élni akarásának jelképe + HANG, FOTÓK
Csanytelekről az utóbbi időben a belvíz és az ezzel kapcsolatos károk, valamint az emberek határtalan kitartása juthat eszünkbe. Ugyanezzel a kitartással, közel öt éven keresztül szerették volna visszakapni az államtól régi iskolaépületüket, amihez oly sok falubeli kötődött, hiszen itt tanulták a betűvetést, az első szorzótáblát, de sokak szülei, sőt nagyszülei is ebben az épületben nevelkedtek. Szombaton ez a többéves álom vált valóra.B. Nagy László kormánymegbízott az iskola tanévzáró ünnepségén adta át a község polgármesterének Forgó Henriknek azt a megállapodást, melyben rögzítették – egy márciusi kormányhatározat alapján –, hogy Csanytelek szociális feladatainak ellátására használhatja ezután a régi iskolaépületet. A korábbi állami ingatlan ingyenesen kerül vissza az önkormányzathoz.

Fél évtizedes huzavona

A község 2006-ban jelezte, szívesen átvenné az államtól, és szociális célra hasznosítaná a Baross Gábor utcai épületet, amely az 1920-as évek óta iskolaként működött. Bár időközben az oktatás másik ingatlanba került át, a csanytelekiek ma is erősen kötődnek a patinás iskolához. Az ingatlan már kétszer is „segítségére volt” az önkormányzatnak feladatai ellátásában. Először az óvoda felújítása idején költöztették ide a falu apraját, a legkisebb „csanyiakat”, utóbb pedig a tavaszi belvíz miatt otthon nélkül maradt család számára jelentett menedéket. Az önkormányzat többször is költött az állagmegóvásra, felújításra, majd testületi határozatban erősítette meg azt a szándékát, hogy szociális célra hasznosítaná, ha az állam önkormányzati tulajdonba adná. A döntés márciusban megszületett: a csanytelekivel együtt az országban összesen 60 állami tulajdonú ingatlan kerül ingyenesen az önkormányzatokhoz a közeli hetekben, hónapokban, melyről a Magyar Nemzeti Vagyonkezelővel köt megállapodást minden helyhatóság. Az így megkapott ingatlanokat az önkormányzatok csak törvényben meghatározott feladataik ellátására hasznosíthatják, és 15 évig nem idegeníthetik el. Csongrád megyében még Óföldeák község kap meg így egy földterületet.

Állami vagyon jó kezekben

„Ezek az ingatlanok azért kerültek az önkormányzatokhoz, mert azok kérték” – mondta el beszédében B.Nagy László kormánymegbízott. „Ezeknek a településeknek ötletük, gondolatuk van a felhasználására, és van olyan is, amire régóta várnak. Ezt az iskolaépületet 5 éve kérte, kéri a település, most ezzel a döntéssel 60 önkormányzat feladatellátását segíti a kormány. Nem pénzzel, hanem vagyonnal, és így ott hasznosul az állam vagyona, ahol a legnagyobb szükség van rá. Most eljött az idő, hogy oly sok év után ismét belépjen ez a régi iskola a falu életébe, és olyan tevékenységnek adjon otthont, ami hasonlóan fontos az itt élőknek, mint az oktatás. Ismerve ennek a településnek az élni akarását, és az itt élők közösségi összefogását, biztos vagyok abban, hogy ez így is lesz.”

A Szociális Alapszolgáltató Központ új helye

Az önkormányzat egyik szociális intézményének, a bentlakásos és egyéb nappali szolgáltatásokat végző szervezetnek – a Szociális Alapszolgáltató Központnak – csak ideiglenes működési engedélye van, mivel nem rendelkezik az ellátáshoz szükséges épülettel. „Ez a központ évek óta azért nem kap végleges működési engedélyt, mert az épület adottságai miatt ennek törvényi akadályai jelentkeznek – mondta el portálunknak Forgó Henrik, a település polgármestere. „Viszont ha egy másik épületben meg tudjuk oldani ezeknek a feladatoknak az ellátását, akkor az engedély kiadásának már nem lehet akadálya. Nagy szükségünk van erre, hiszen 23 bentlakóval működő szociális intézmény szolgáltatásaira a csanytelekieknek igen nagy szükségük van.” A központ a bentlakók mellett a nappali ellátásban is nagy szerepet vállal, így a jelzőrendszeres szolgálattól kezdve, idősek klubján át a gyermekjóléti szolgálatig mindazokkal a feladatokkal bír, melyet a szociális törvény egyébként elrendel. A 340 milliós éves költségvetésű település az épület állagmegóvására az eltelt évek alatt – noha nem képezte a községi vagyon részét – majdnem félmillió forintot költött. Olyan feladatokat tudtak így az épületbe hozni, amelyek a falu élete során szükségessé váltak, így az óvodafelújítás során ideiglenes gyermekintézményként működött, illetve a tavaszi belvíz miatt összedőlt ház lakóit helyezték el a falak között. „Véleményem szerint a működtetési költségeket is tudjuk vállalni” – vázolta fel a polgármester a régi iskola jövőjét. „A feladatellátásra egyrészt központi finanszírozást is kapunk, aminek igaz, hogy folyamatosan csökken a nagyságrendje, azonban mi ezt eddig is ki tudtuk saját erőnkből pótolni.” Azt csak remélni tudja a község első embere, hogy az önkormányzati tevékenységek változásával ez a finanszírozás csökkenés nem lesz olyan mértékű, ami akadályozná az intézmény jövőbeni fenntartását. De bízik abban is, hogy azok az adónemek – melyek eddig a fejlesztések önerejét képezték – az elmúlt időszakhoz hasonló nagyságrendben az önkormányzatnál maradhatnak.

További önkormányzati juttatások

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. előkészítésében van egy hasonló juttatás csomag, melyet hamarosan előterjeszt a kormány számára. Pintér Sándor belügyminiszter pedig a napokban, első körben meghozta döntését a társult formában működtetett, kötelező önkormányzati feladatot ellátó intézmények fejlesztése, felújítása szerinti pályázatok esetében. A döntés értelmében 207 pályázat összesen közel hárommilliárd forint támogatásban fog részesülni.
Hallgassa meg B. Nagy László kormánymegbízottal készített hanganyagunkat!
Hallgassa meg Forgó Henrikkel, Csanytelek polgármesterével készített hanganyagunkat!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.