Közélet

Betiltatnák a magyar himnuszt Kárpátalján?

Betiltatnák a magyar himnuszt Kárpátalján?

2011. június 19., vasárnap
Betiltatnák a magyar himnuszt Kárpátalján?

A szélsőjobboldali Szvoboda párt hatósági fellépést követel a beregszászi járási tanács múlt pénteki döntése ellen, amely szerint a jövőben a képviselőtestület ülései az ukrán állami himnusz mellett a magyar nemzeti himnusz lejátszásával kezdődnek.

A Szvoboda párt Kárpátalja megyei szervezete szombat este közzétett nyilatkozatában arra szólítja fel az ukrán elnököt, parlamentet, nemzetbiztonsági szolgálatot (SZBU) és legfőbb ügyészséget, hogy haladéktalanul reagáljanak a beregszászi járási tanács szerinte alkotmány- és államellenes határozatára. „Az adott döntést az ukrán államiság elleni újabb támadásként értékeljük, részeként annak a támadássorozatnak, amelyet 20 éve folytatnak magyar soviniszta körök Kárpátalján" - állítja a nacionalista párt közleménye. A Szvoboda párt szerint a mostani „provokációs lépés" egy sorba állítható a Kárpátaljának autonómiát sürgető, többször hangoztatott követelésekkel, „Magyarország zászlajának" az ukrán állami lobogó mellé való kitűzésével, „magyar birodalmi jelképeknek" Kárpátalja-szerte történő felállításával, a kettős állampolgárság népszerűsítésével az ukrán állampolgárok körében. A nyilatkozat végül leszögezi: amennyiben Ukrajna elnöke, a parlament, az SZBU és a legfőbb ügyészség ezúttal is hallgatásba burkolózik, a Szvoboda párt Kárpátalja megyei szervezete tiltakozó akciókat indít az ukrán érdekek védelmében Kárpátalján. A párt Kárpátalja megyei szervezetének vezetője korábban bírósági eljárást kezdeményezett a vereckei honfoglalási emlékmű lebontása érdekében.

Oleg Kucint

azzal vádolják, hogy februárban ő gyújtotta fel az emlékművet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.