Közélet

Petschnig: a Fidesz belátta, hogy váltani kell a gazdaságpolitikában

Petschnig: a Fidesz belátta, hogy váltani kell a gazdaságpolitikában

2011. május 28., szombat
Petschnig: a Fidesz belátta, hogy váltani kell a gazdaságpolitikában

Habár nincs kimondva, új gazdaságpolitikát hirdetett meg a kormány márciusban, amit a befektetők pozitívnak ítéltek, bár rendkívül kockázatosnak tartják. Többek között erről is szólt Petschnig Mária Zita közgazdász, aki Kéri László politológussal a Közéleti Kávéház Baloldali Páholyának volt vendége Szegeden.

„A gazdaságpolitikában a Fidesz belátta, hogy váltani kell, le kell váltani azt az álmot, hogy adócsökkentéssel úgy felpörgethető a magyar gazdaság, melyből az adósságállomány majd csökkenthető, illetve a költségvetési hiány is visszafogható” – jelentette ki

Petschnig Mária Zita

pénteken a Szegfű Klubban tartott sajtótájékoztatón. Ezt váltotta fel egy új gazdaságpolitika, s bár ezt nem így hirdették meg, a márciusban bejelentett Széll Kálmán-terv és az erre alapozott konvergenciaprogram már ezt tartalmazza a közgazdász szerint. Ennek középpontjában az adósság és a deficit csökkentése áll, és meghatározott egészen 2015-ig, hogy minden évben milyen mértékű kiigazításra kell sort keríteni, összességében 900 milliárdot szeretnének kivonni. „Ezt a piac kezdetben sehogy sem fogadta, a befektető- és hitelminősítők a mai napig is föltartott kézzel viszonyulnak hozzá. Nem javították az ország besorolását, a bóvli kategória fölött egy ponttal vagyunk és még a negatív kilátásokat sem törölték” – tette hozzá. Március végén volt egy pozitív fordulat, úgy ítélték meg a piacok, hogy ez egy jó terv, így erősödött a forint is. Most azonban kezdenek a befektetők megint kétségeket megfogalmazni, kockázatosnak tartják a program teljesíthetőségét. Petschnig Mária Zita ennek okát abban látja, hogy ez a program csak akkor tartható, ha minden egyes elemét pontosan és precízen megvalósítják, vagyis minden egyes fillér oda kerül, ahová a tervben meghatározták. A ráfordításokkal azonban nem kalkuláltak a közgazdász szerint, hiszen mint magyarázta, minden egyes intézkedésnek megvan a maga költsége. Ez a teljesíthetőséget kérdőjelezi meg, ezért jelentkeztek a befektetők kétségei.

A 2,4%-os GDP-növekedésnek minimum a kétszerese lenne szükséges, s nem feledkezhetünk meg arról, hogy a külső piacok belendülése nagyban hozzájárult ehhez. „Ez a húzóerő az exportot 10% fölé viszi, ugyanakkor a belső piaci fellendülés elmarad, és ebből az következik, hogy az import dinamikája nem tart lépést az exporttal” – fogalmazott a közgazdász. A Mol-részvények visszavásárlása kapcsán elmondta, hogy az IMF-fel már nem vitatkozunk. Emlékeztetett, hogy már a Bajnai-kormány idején is megpróbálták felhasználni ezt a pénzt ugyanerre a célra, de akkor még a Nemzetközi Valutalap közvetlen ellenőrzése alatt álltunk, folyamatosan hívtuk le a pénzeket. Most már nagyobb hazánk függetlensége, s egyszerűen utólag kapott tájékoztatást az IMF a pénz elhasználásáról. Petschnig Mária Zita úgy látja, vitatható, hogy a kormány miközben az adósságállomány csökkentését kommunikálja, ezzel a tranzakcióval voltaképp ezt növeli. A bruttó adósság ettől igaz nem lesz nagyobb, de a nettó növekszik, vagyis törlesztéskor lehetséges, hogy újabb hiteleket kell igénybe vennie hazánknak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.