Közélet

A vajdasági autonómia hatékony érdekképviseletet jelent

A vajdasági autonómia hatékony érdekképviseletet jelent

2011. május 7., szombat
A vajdasági autonómia hatékony érdekképviseletet jelent

Az autonómiaforma, amelyet a Vajdaság kapott, nagyszerű lehetőséget ad az önmegvalósításra, és hatékony érdekképviseletre nyújt lehetőséget - jelentette ki Szabadkán Schmitt Pál köztársasági elnök magyar újságíróknak nyilatkozva, összegezve pénteki vajdasági megbeszéléseit.

A magyar köztársasági elnök a vajdasági magyarok helyzetéről folytatott kötetlen beszélgetést a délvidéki magyarság politikai vezetőivel a Szabadka melletti Palicson. Az ottani Kisvendéglőben a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) díszebédet adott tiszteletére, és eközben a délvidéki magyarság helyzetéről folytattak eszmecserét.

Schmitt Pál

újságíróknak elmondta, hogy a VMSZ vezetőit tájékoztatta csütörtöki belgrádi megbeszéléseiről, s ők jó néven vették, hogy minden egyes alkalommal szóba hozta a Vajdaságban élő mintegy 300 ezer magyar sorsának kérdését. Schmitt ismételten hangsúlyozta annak a fontosságát, hogy jelenleg "jól állnak a csillagok" Szerbia és Magyarország kapcsolatait illetően, a vezetők mindkét országban "azonos gondolkodásúak", s eltökéltek abban, hogy egymást segítik. Az államfő szerint a szerbiai vezetők egyfajta támaszt látnak Magyarországban, s arra számítanak, hogy elsősorban Budapest fogja segíteni őket európai integrációs törekvéseikben. Schmitt Pál közölte, hogy "ezt jó szívvel meg is ígérte" belgrádi tárgyalópartnereinek. A második világháborúban történt atrocitásokat vizsgáló szerb-magyar akadémiai bizottság munkájával kapcsolatosan az államfő közölte: teljes egészében és őszintén fel kell tárni a mindkét oldalt ért súlyos sérelmeket. "Ha megvan a tiszta kép, ha tudunk mindent arról, ami történt, akkor jöhet el egy olyan pillanat, amikor a két államelnök, a két miniszterelnök egymás kezét megfogva fejet hajt, bocsánatot kér, és pontot tesz erre a fájdalmas fejezetre. Csak így kezdhetünk új történelmi fejezetet a két ország kapcsolatában" - mondta a köztársasági elnök. A Vajdaság tartományi autonómiájával kapcsolatosan az államfő az MTI kérdésére válaszolva kijelentette: Szerbiában már korábban is "megszokták" az autonómia e formáját. Schmitt Pál szerint azt az autonómiaformát, amelyet a Vajdaság kapott "be lehet lakni", nagyszerű lehetőséget ad az önmegvalósításra, és hatékony érdekképviseletet jelent. Az államfő Szabadkán felkereste a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumot, megtekintette a tanintézetet, találkozott az iskola tanáraival. Pénteki vajdasági útjának utolsó programja a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon tett látogatás volt, ahol az államfő egyórás előadást tartott a Magyarok XXI. Fórumán, illetve meghallgatta a kari tanárok előadásait. Előtte

Káich Katalin

dékánasszony bemutatta tanintézetet a magyar államfőnek és kíséretének. Schmitt Pál megjegyezte, hogy Szabadkán mindenhol "valamiféle optimizmust, jó hangulatú bizakodást" érzett. Az Újvidéki Egyetem keretein belül működő magyar tanítóképzőt 2006. október 16-án nyitották meg. A karon 30-35 hallgató diplomázik évente. A tanítóképzőn tett látogatásával Schmitt Pál befejezte kétnapos szerbiai, illetve vajdasági látogatását.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.