Közélet

A Gabonakutató szakemberei Kínában

A Gabonakutató szakemberei Kínában

2011. május 3., kedd
A Gabonakutató szakemberei Kínában

A Gabonakutató Nonprofit Kft. mintegy hétéves, egyre jobban kibontakozó tudományos kapcsolatot ápol Kína egyik legnagyobb tartományának akadémiai növénynemesítési intézetével. Legutóbb április végén Szilágyi László ügyvezető igazgató vezetésével a gazdasági igazgató és két vezető búzanemesítő kutató utazott Kínába, hogy látogatást tegyen a Magyarországéval azonos földrajzi szélességen fekvő, Heilongjiang tartományban lévő (Crop Breeding Institute of Heilongjiang, Academy of Agricultural Sciences) kutatóintézetben.

A program részeként a két cég vezetője együttműködési keretmegállapodást kötött a további alapkutatási, nemesítési és esetleges üzleti kapcsolatok érdekében. Az alapkutatás terén elsősorban az abiotikus stressztűrés, vagyis a szárazságtűrés az, amit mindkét fél kiemelten kezel. Emellett jó néhány kórtani és agrotechnikai téma is az érdeklődés középpontjába került. A növénynemesítési kutatásokban az együttműködést a búzán kívül a kukoricára, a napraforgóra, a szójára, a cirokra, a kölesre és a rizsre is kiterjesztenék a partnerek. A látogatás és a keretszerződés kapcsán üzleti kapcsolatok is szóba kerültek, hiszen kölcsönösen mindkét országban egymás növényfajtáinak közvetlen termesztésére is sor kerülhetne. Remélhetően ehhez minél hamarabb sikerül a fajtaoltalmi és a közgazdasági hátteret is megteremteni. E kapcsolat kialakítását a Tudományos és Technológiai (TéT) Alapítvány segítette a programban résztvevők mobilitásának anyagi támogatásával. Az elmúlt években kutatócserékkel sikerült hozzájárulni egymás búzakutatási módszereinek megismeréséhez, kicseréléséhez és bővítéséhez. A közös előrehaladásra jó példa a szintetikus hexaploid alapanyagok bevonása a búzakutatásokba, ugyanis irodalmi és saját adatok szerint is, ezek jelentős előnnyel rendelkeznek a száraz időjárásban. Az eredményesség érdekében a hexaploidok keresztezése a legjobb, szárazságra toleráns búzafajtákkal történt. A hagyományos szelekciós lépések mellett a Gabonakutató laboratóriumában haploid növényelőállítási módszert is alkalmaztak arra, hogy minél gyorsabban homozigóta vonalakhoz jussanak. A szegedi esőárnyékoló berendezés, az üvegházban működő komplex diagnosztikai rendszer és a szárazságtűrési laborháttér, jó alapot ad ahhoz, hogy ez a közös kínai-magyar projekt eredményes lehessen. A gabonakutató szakemberei szerint a május második felében hazánkba érkező kínai mezőgazdasági delegáció látogatása ennek a kooperációnak újabb lendületet adhat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.