Közélet

Szavaztak a zsombói iskoláról – 57% az egyházi fenntartás mellett

Szavaztak a zsombói iskoláról – 57% az egyházi fenntartás mellett

2011. április 19., kedd
Szavaztak a zsombói iskoláról – 57% az egyházi fenntartás mellett

A zsombói képviselő-testület, hogy a minőségi és az anyagi biztonságot hosszú távon szavatolhassa, egyházi fenntartású intézményként üzemeltetné tovább iskoláját. Az első lakossági fórumot ez ügyben még a heves viták jellemezték, a másodikat már a békésebb, ésszerű érvelések, ami után egy nyilatkozatot juttattak el az érintett szülőknek, s az értékelés alapján megállapítható, hogy a visszaküldők közül végül a többség, 57% voksolt az egyházi fenntartás mellett.

A kérdőíveken azt kérdezték meg a szülőktől, hogy elfogadják-e a képviselő-testület szándéknyilatkozatát a fenntartóváltásról, az iskola és az óvoda egyházi kezelésbe adásáról. A nyilatkozatot, a kérdőív tetején olvasható tájékoztatóval együtt alkotta meg az önkormányzat, az iskola, az óvoda és a szülői választmány. Összesen 379 nyomtatvány készült, amit múlt hét csütörtökön kipostáztak, azoknak az érintett családoknak, ahol legalább 2 éves és legfeljebb hetedik osztályos korú fiatalt nevelnek. Ezt a dokumentumot a négy szervezet vezetője aláírta, és lepecsételte. A kitöltött lapokat pedig a polgármesteri hivatalban elhelyezett urnába lehetett bedobni szombat estig zárt borítékban. „Anonim marad a szavazók személye, a részvételüket kellett mindössze az urnák mellett egy jelenléti íven aláírni. Így teljesen biztonságosan zajlott a szavazás, épp, mint egy választáskor. A szavazóláda mellett végig jelen volt a szülők, a hivatal képviselői és egy független grémium bontotta az urnát, a választási bizottság két tagja, a jegyző és egy köztisztviselő” – nyilatkozta portálunknak

Gyuris Zsolt

, Zsombó polgármestere hétfőn.

„Az eredményeket feldolgoztuk, ezek szerint elmondható, hogy a szülők többsége támogatta a képviselő-testület azon kezdeményezését, hogy a katolikus egyháznak adjuk át az oktatási intézményünket fenntartásra. A szavazás megkezdésekor a névjegyzékben szereplő választásra jogosultak száma 379 fő volt, ám a szavazás során a névjegyzékbe pótlólag felvett választásra jogosultak száma plusz 13 fő, így összesen 392-en adhatták le voksukat. Ebből 334-en szavaztak, 5 szavazat bizonyult érvénytelennek. Így 80 százalék közeli részvétel mellett 187 támogató és 142 nem támogató nyilatkozat érkezett. Ezek szerint a megkérdezett szülők 57 százaléka 43 ellenében támogatja elképzelésünket” – tette hozzá. A polgármester elmondta, hogy az eredményt ismertetik az egyházmegyével és ennek tükrében tárgyalnak majd tovább, hogy számukra mennyire elfogadható e döntés. „Vannak még kötelező köreink a közoktatási törvénynek megfelelően. A kormányhivatal közoktatási szakértőjét tájékoztatjuk és a Csongrád Megyei Önkormányzat képviselőinek a véleményét is ki kell kérnünk, illetve helyben fórumokat fogunk tartani, szülőket, pedagógusokat tájékoztatni” – hangsúlyozta a politikus. A további fejleményekről a SZEGEDma.hu folyamatosan beszámol majd. A szavazás eredményét a testület a település honlapjára is feltöltötte.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.