Közélet

A NATO és a felkelők elutasítják Kadhafi tűzszüneti ajánlatát

A NATO és a felkelők elutasítják Kadhafi tűzszüneti ajánlatát

2011. április 30., szombat
A NATO és a felkelők elutasítják Kadhafi tűzszüneti ajánlatát

A NATO és a líbiai felkelők elutasították szombaton Moammer Kadhafi líbiai vezető tűzszüneti és tárgyalási ajánlatát. Kadhafi korábban is ajánlott tűzszünetet és tárgyalásokat, de a NATO - amely azt a felhatalmazást kapta az ENSZ-től, hogy miközben a líbiai hadsereg megpróbálja leverni a kormányellenes felkelést, védje meg a civil lakosságot - mindannyiszor elutasította. A felkelők szervezete, az Átmeneti Nemzeti Tanács azzal az indokkal utasította el az ajánlatot, hogy Kadhafinak már nincs semmilyen szerepe az ország jövőjében.

"Tetteket várunk, nem szavakat. A nyugati koalíció mindaddig bombázza a líbiai kormányhadsereget, amíg annak katonai akciói fenyegetik az ország civil lakosságát, amíg az egységek vissza nem vonulnak laktanyájukba, és amíg a segélyszervezetek akadálytalanul és biztonságosan el nem tudnak jutni minden szükséget szenvedőhöz" - közölte Brüsszelben az észak-atlanti szervezet egy meg nem nevezett tisztségviselője. "A (líbiai) hatalom már többször hirdetett tűzszünetet, de továbbra is támadta a városokat és a civileket. Egy tűzszünetnek hitelesnek és ellenőrizhetőnek kell lennie" - tette hozzá a tisztségviselő, aki viszont nem volt hajlandó válaszolni arra a kérdésre, hogy a NATO hajlandó volna-e tárgyalni

Kadhafi

képviselőivel, ha ez lehetővé válna. A felkelők szervezete, az Átmeneti Nemzeti Tanács azzal az indokkal utasította el az ajánlatot, hogy Kadhafinak már nincs semmilyen szerepe az ország jövőjében. "A kompromisszumok ideje lejárt. A líbiai nép nem számolhat azzal, és nem is fogadhatja el, hogy Kadhafinak bármilyen szerepe legyen Líbiában" - közölte

Abdel Hafiz Goga

, a felkelők szóvivője Bengáziban. Kadhafi a líbiai televízió által szombat hajnalban élőben közvetített, 80 perces beszédében békülékeny hangnemet megütve közölte: kész tűzszünetet kötni és tárgyalásokat folytatni, feltéve, ha a NATO leállítja légicsapásait. Leszögezte, hogy nem áll szándékában lemondani vagy elhagyni az országot, s úgy vélte, hogy a líbiaiak meg tudják oldani a problémáikat, ha a NATO-csapások véget érnek.

Musza Ibrahim

líbiai kormányszóvivő viszont azzal fenyegetőzött, hogy a hadsereg megtámad minden hajót, amely megközelíti a lázadók kezén lévő Miszráta földközi-tengeri kikötőjét. Tripoli a fenyegetés beváltásával elvághatná Miszráta létfontosságú összeköttetését a felkelők ellenőrizte északkelet-líbiai városokkal. Azt állította a szóvivő, hogy a hadsereg "működésképtelenné" tette a miszrátai kikötőt. Egy miszrátai lakos azonban telefonon elmondta, hogy a kikötő továbbra is a felkelők kezén van. A már idézett NATO-tisztségviselő ezzel kapcsolatban azt mondta: a szövetség nem lát arra utaló jelet, hogy a miszrátai kikötő a kormányerők ellenőrzése alatt állna, sőt a felkelők egyre nagyobb sugarú kört foglalnak el a város körül, visszaszorítva a hadsereget. A Human Rights Watch (HRW) jogvédő szervezet közölte New York-i székhelyén: a felkelők vezetése vállalja, hogy nem vet be személy elleni aknát a hadsereg ellen. Az Átmeneti Nemzeti Tanács ezenkívül vállalta, hogy megsemmisíti a birtokában lévő összes személy vagy jármű elleni aknát - tette hozzá a HRW, amelynek képviselői több tízezer aknát láttak a felkelők bengázi raktáraiban. A líbiai kormány nem írta alá azt az 1997-es nemzetközi szerződést, amely betiltja az aknák gyártását, továbbadását és használatát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.