Közélet

Svájcifrank-milliók érkeznek Makóra + FOTÓK

Svájcifrank-milliók érkeznek Makóra + FOTÓK

2011. március 3., csütörtök
Svájcifrank-milliók érkeznek Makóra + FOTÓK
Makón építi fel első magyarországi üzemét a világ piacvezető ízesítő- és illatanyag-vállalata, a svájci Givaudan. A Makó melletti ipari parkban 130 millió euróból valósul meg a gyártóüzem, mely a tervek szerint 2013 első negyedévében már teljes kapacitással működhet, több mint 300 új munkahelyet teremt és közel háromszor ennyi környékbeli – beszállítói, termelői, kereskedelmi - vállalkozást lendíthet fel. A beruházással a Givaudan olyan világszínvonalú termelőüzemet létesít majd, amely allergénmentes étkezési ízesítőkeverékeket, fűszerkeverékeket és porlasztva szárított ízesítőt fog gyártani elsősorban sós csomagolt élelmiszerekhez. Az ünnepélyes díszkőavatáson a cég képviselői mellett részt vett Magyarország svájci nagykövete, Christian Mühlethaler, Becsey Zsolt külgazdaságért felelős államtitkár, a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (KNH) elnöke, Dobos Erzsébet és Makó polgármestere, Buzás Péter is.

130 millió eurós makói befektetés

„A lehetséges országok listáján 2007-ben még 21 ország volt, ez csökkent le három állam mintegy 30 helyszínére” – mesélt a kezdetekről John Pares, az Givaudan Hungary Kft. ügyvezető igazgatója . „Makó mellett a nagyszerű élelmiszer-hagyomány, az önkormányzat segítsége, az autópálya közelgő átadása és a kiváló munkaerő döntött. A cég már fel is vett harminc alkalmazottat, akikről csak jó tapasztalataink vannak. Fontos tényező volt a döntésben a Szegedi Tudományegyetem közelsége is, ahol magasan kvalifikált szakembereket képeznek. A Givaudan hosszú távra, 20-30 évre tervez, s a 300 munkahely mellett, helyi beszállítókkal, termelőkkel szeretnénk majd együttműködni, így serkentve a helyi gazdaságot” – tette hozzá. Becsey Zsolt államtitkár is a munkahelyteremtést emelte ki beszédében, aminek hatása sokszorosa is lehet a helyi vállalkozók esetében. Mint mondta, külön jelentősége e beruházásnak, hogy olyan helyszínen jött létre, amely nem tartozik a legfejlettebb régiók közé. „A kisebb cégek ösztönzése, sőt az újak nevelése is megtörténhet a Givaudan segítségével, és ez hosszútávú feladat lehet az egész országban” – mondta Becsey, kitérve arra, hogy az állam minden külföldi beruházásnál kiemelten figyel arra, hogy a beszállítói szerződések a helyi vállalkozásokkal köttessenek. Gilles Andrier, a vállalat elnök-vezérigazgatója maratoni futáshoz hasonlította az utat. A döntések tekintetében pedig svájci hegymászóként lépésről, lépésre haladtak, míg eljutottak Makóig, ami egy 130 millió eurós befektetés. „A Givaudan világelső az ízesítő és illatanyagok gyártásában, története 1796-ig nyúlik vissza. 2010-ben a cég 4,239 millió svájci frankos forgalmat bonyolított le, több mint 8500 alkalmazottat foglalkoztat és leányvállalataival együtt 46 országban van jelen” – mutatta be a céget röviden a z elnök.

Svájc bízik a magyar gazdaságban

„Svájcról mi jut az ember eszébe először: talán az óra, vagy a sajt, de az ízesítő- és illatanyag nem, pedig ebben is világelsők vagyunk a Givaudan jóvoltából” – büszkélkedett az ország nagykövete, Christian Mühlethaler, aki kiemelte, hogy Svájc nagyon erős a külföldi befektetések területén, mintegy 300 svájci hátterű cég, 30 ezer munkahelyet teremtve működik hazánkban. Míg sok külföldi cég csökkentette magyarországi részvételét, addig a svájciak nem. A nagykövet szerint ez is azt bizonyítja, hogy a svájci cégek biztosak Magyarország gazdaságának jövőjében, és elismerik az itteni munkaerőt. „A világban Makót lehet, hogy ezután a Givaudan révén ismerik meg még jobban a hagymatermesztése mellett” – emelte ki Buzás Péter a település polgármestere, aki leszögezte azt is, hogy a helyiek értékteremtő, szívós munkája a legnagyobb érték. A polgármester hosszútávú partnerséget ajánlott a svájci cégnek, és ígéretet tett, hogy azokból az adóforintokból, amit a Givaudan fizet majd a település kasszájába, bölcsődéket fog építeni, iskolákat újít fel, igyekszik élhetőbbé tenni a gyárhoz kötődők és a makóiak életét. A díszkő (Katona András munkája – a szerk.) leleplezése és a zászlók felvonása után a cég magyarországi elnöke és az állam képviseletében Dobos Erzsébet, az NKH elnöke aláírták azt a beszállítói megállapodást, miszerint helyi termelők és vállalkozások terményeit hasznosítja a Givaudan.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.