Közélet

Hódmezővásárhely is csatlakozna a Slow Food mozgalomhoz

Hódmezővásárhely is csatlakozna a Slow Food mozgalomhoz

2011. március 8., kedd
Hódmezővásárhely is csatlakozna a Slow Food mozgalomhoz

Hódmezővásárhely is csatlakozna a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozást és a helyi ízeket népszerűsítő Slow Food mozgalomhoz – mondta Varga Anikó projektmenedzser kedden az alföldi városban.

Hódmezővásárhely tavaly novemberben első hazai településként lett tagja a magyarra leginkább nyugodt városnak fordítható CittaSlow mozgalomnak, így törekvései sok területen megegyeznek a gasztronómiai világszervezetével – mondta a szakember a témában rendezett konferencián. Az 1999-ben négy olasz kisváros létrehozta CittaSlow szövetség, amely ma már csaknem negyven ország százötven települését tömöríti, fontos célja a helyi kultúrán és tradíciókon alapuló termékek előállításának ösztönzése, a hagyományos termelési eljárások védelme. Ahogy a hódmezővásárhelyi önkormányzat is sokat tett azért az elmúlt években, hogy nyugodt és egészséges környezetet biztosítson az itt élőknek – közölte a projektmenedzser. A nemzetközi Slow Food mozgalom az egyes országok és régiók étkezési hagyományainak, a helyi "étkultúrának", a "gasztrokulturális" sokrétűségnek a megőrzése, védelme érdekében jött létre 1989-ben Párizsban, s 2002-től működik Magyarországon is. A szervezet hazai csoportjai többek között olyan hagyományos magyar termékek megőrzésében és népszerűsítésében vesznek részt mint a mangalica kolbász vagy a szabolcsi szilvalekvár.

Vágólapra másolva!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.