Közélet

Felmentették a HM helyettes államtitkárát

Felmentették a HM helyettes államtitkárát

2011. március 11., péntek
Felmentették a HM helyettes államtitkárát

A Nol.hu információi szerint rendkívüli körülmények között, a honvédelmi miniszter javaslatára Orbán Viktor miniszterelnök azonnali hatállyal felmentette a Honvédelmi Minisztérium (HM) jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkárát. A tárca megerősítette a helyettes államtitkár távozásának hírét.

A portál úgy tudja, hogy

Tóth Zoltán József

eltávolításának köze lehet a Zrínyi Kommunikációs Kft. ügyeiben tett feljelentésekhez. A HM a Nol.hu-nak megerősítette a helyettes államtitkár távozásáról szóló információt. Közölték, hogy Tóth Zoltán Józsefet "a vele való egyeztetést követően, személyes okból mentették fel azonnali hatállyal". A nol.hu hivatalosan meg nem erősített információi szerint a jogi ügyekért felelős helyettes államtitkár hirtelen eltávolításában "érdemi szerepe lehetett annak, hogy a Zrínyi Kommunikációs Kft.-vel kapcsolatos feljelentések nem voltak kellően megalapozottak, azaz a minisztert tudatosan vagy véletlenül, de félrevitték az ügyben". Az tény, hogy

Hende Csaba

honvédelmi miniszter javaslatára Tóth Zoltán József helyettes államtitkárt felmentették beosztásából, de semminemű feltevést, feltételezést nem kívánnak kommentálni - közölte Kovács Attila, a Honvédelmi Minisztérium (HM) sajtófőnöke pénteken az MTI megkeresésére. A HM sajtófőnöke az MTI-nek kifejtette: a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvény értelmében nem kötelesek indokolni a felmentést. Azt viszont elmondta, hogy a helyettes államtitkárt "egyeztetéseket követően, személyes okból" menesztették. Ezenkívül semmi mást nem tesznek hozzá az ügyhöz - jelentette ki

Kovács Attila

. Tóth Zoltán Józsefet tavaly június 7-én nevezte ki

Orbán Viktor

a HM jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkárává. A honvédelmi miniszter egy tavaly nyári parlamenti vita során úgy beszélt róla: "a helyettes államtitkár jogász, politológus, közigazgatást oktat, hat könyvnek, számtalan cikknek a szerzője, a Szent Korona-tan egyik legelismertebb kutatója", büszke arra, hogy a munkatársául szegődött. Hende Csaba szerdán az MTV Este című műsorában arról beszélt, hogy az átvilágítás során húsz különböző bűncselekményt tártak fel a Zrínyi Kommunikációs Kft.-nél a szakemberek, ezért a legfőbb ügyészhez fordult. Elmondása szerint ezek gazdasági jellegű bűncselekmények, egyebek mellett hűtlen kezelés és magánokirat-hamisítás. A nol.hu emlékeztetett arra: az MSZP erre reagálva közleményt adott ki csütörtökön, amelyben azt írta: a fideszes tárcavezetőt vélhetően félrevezették, mert a Zrínyi Kommunikációs Kft. könyvvizsgálója, a HM belső ellenőrzése és az Állami Számvevőszék is szabályosnak minősítette a gazdálkodást. Ugyancsak csütörtökön Hende Csaba honvédelmi miniszter a Tv2 Mokka című reggeli műsorában azt mondta:

Szekeres Imre

volt tárcavezető politikai felelőssége kiterjed azokra a Btk.-ba ütköző ügyekre, amelyeket az irányítása alatt a tárcánál elkövettek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.