Közélet

Orbán: a nyugdíjrendszer működtetése állami feladat

Orbán: a nyugdíjrendszer működtetése állami feladat

2011. február 27., vasárnap
Orbán: a nyugdíjrendszer működtetése állami feladat

A nyugdíjrendszer működtetése az állam feladata, amit nem háríthat át az üzleti szférára - jelentette ki Orbán Viktor Facebook-bejegyzésében, amelyben ezúttal a nyugdíj témakörében válaszol a neki feltett kérdésekre.

A miniszterelnök szerint sok más területhez hasonlóan a nyugdíj világában is "a feje tetejéről a talpára kell állítani a dolgokat". Megismételte: a nyugdíjcélú befizetésekből nem költhetünk másra, és nyugdíjat nem fizethetünk másból, mint a nyugdíjkasszába beérkező pénzből. Mint fogalmazott, Magyarország egy rossz döntés következtében a bizonytalan útra tévedt, "nyugdíjmegtakarításaink zsetonok lettek a kockázatos pénzügyi spekulációk rulettasztalán. A rendszer fenntartói dugig tömték költségek címén a zsebeiket a járulékbefizetők pénzéből - a nyugdíjrendszerünk viszont az összeomlás szélére került". Ezt a veszélyt azonban a kormányfő szerint széleskörű összefogással sikerült elhárítani, ám a biztonságos nyugdíjrendszer kialakításához még sok tennivaló van hátra. Erőfeszítéseik célja - folytatta -, hogy minél több ember életkörülményei javuljanak, egyre jobban megérje dolgozni, így minél kevesebben gondoljanak arra, hogy elhagyják hazájukat. "Egy ilyen országban nem az lesz az emberek tömeges célja, hogy minél előbb nyugdíjba menjenek" - emelte ki Orbán Viktor, aki szerint meg kell találni a módját, hogy stramm, munkaképes, fiatalos emberek ne érezzék úgy, nincs rájuk szükség, és mielőbb nyugdíjba kell menniük. "Ha a munka értelmes, felemelő és megfelelő a díjazása is, akkor ez magától is bekövetkezik. Az idősek élet- és munkatapasztalata pedig érték, amelyre rövidesen rá fog eszmélni a gazdaság, rá fognak eszmélni a munkaadók" - írta a miniszterelnök.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.