Közélet

Esküvő szombaton vagy vasárnap éjjel?

Esküvő szombaton vagy vasárnap éjjel?

2011. február 24., csütörtök
Esküvő szombaton vagy vasárnap éjjel?

Házasságkötési tortúra

Magyarországon a házasságkötések száma jelentősen csökkent. Kérdés, hogy megvizsgáltuk-e közelebbről ennek a ténynek az okait: a példa kedvéért a hivatal és az utódok szemszögéből. Erről beszélgettünk Balogh Tiborné Baricz Valéria szociális munkással, akinek vannak ötletei, miképpen lehetne vonzóbbá tenni a fiatalok körében a párkapcsolatok legalizálását.

„A házasságkötések fő szezonja – hagyományosan – tavasztól nyár végéig tart. Az érintettek által aránylag szűk időkeretek közé szorítottság okozza, hogy jó előre be kell jelentkezni, s még így sem biztos az, hogy a párok a szerintük optimális időponthoz jutnak. Ezt a dilemmát a szolgáltatás piaci keretében, a kereslet-kínálat szemszögéből hasznos vizsgálnunk. Ha többen óhajtják, akkor a városházának igazodnia kellene az elvárásokhoz már csak azért is, mert a házasságkötés deklarált évében élünk, legalábbis így hirdették meg. Ennek ellenére problémák jelentkeznek a dátumok, a kiszemelt napok, alkalmak mostani kényszerű limitálása miatt.” Valéria szerint a hivataloknak igazodniuk kellene az igényekhez, a házasulandók terveihez. Visszavonhatatlanul elmúlt az az idő, amikor a polgárok mintegy kiszolgáltatottjai voltak egy nehézkes, rossz, avítt reflexeken alapuló rendszernek. A szisztémát célszerű lenne megreformálni, az épp megmutatkozó igényekhez igazítani. Miért ne lehetne szombaton vagy vasárnap, akár éjjel-nappal házasságot kötni? Például az éjszaka is milyen romantikus lehetne – esküvői fények tündökölhetnének a városháza sokat látott falai között. Termeket kell megnyitni, asszisztenciát biztosítani az ilyen rendhagyó alkalmakra. Végiggondolni, okosan dönteni, és nem visszautasítani. Megoldásokat kell keresni és találni, segíteni a házasulandóknak, hogy remélt utódaik formálisan is a normáknak megfelelő család képének a mintájául szolgáljanak, fogalmaz a szociális munkás. „Az utódok szemszögéből: a gyermek családban születne, érvényesülne az apa–anya–gyermek modell. Ha nem teremtjük meg a feltételeket, akkor az emberek még inkább meggondolják a házasságkötést, mondván: még ezt sem lehet úgy, ahogyan elgondoltuk, protekció nélkül elintézni. Közben statisztikák jelennek meg arról, hogy kevesebb ma Magyarországon a házasságkötés, s könnyen lehet, hogy ennek egyik oka (egyebek mellett) a hivatalok rugalmatlansága. Másrészt panaszkodunk a munkanélküliség miatt, sokat beszélünk róla, mindeközben íme: adott a többletmunka. Használjuk ki a munkalehetőségeket, ne féljünk osztozni a megnövekvő feladatokon. Egyszerűbb elutasítani újabb, értelmes ötleteket, miközben emiatt akár kapcsolatokat tehetünk tönkre, vagy minimum nehezíthetünk meg. Tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy a házasságot népszerűsítsük pl. újságokban fotókkal, mert ez a adja a család biztonságát és ez biztosíthatja a jövő generációját” – zárja gondolatsorát Balogh Tiborné Baricz Valéria.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.