Közélet

Rétvári Bence: a kormány a Btk. szigorítására készül + VIDEÓ

Rétvári Bence: a kormány a Btk. szigorítására készül + VIDEÓ

2011. január 22., szombat
Rétvári Bence: a kormány a Btk. szigorítására készül + VIDEÓ

Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára Szegeden járt, ahol részt vett és maga is előadást tartott, a Hagyomány és modernitás címmel rendezett konferencián.

Felszólalásának központi témája a fiatalok politikai érdekképviselete a XXI. században volt. Első kérdésünk is ezzel kapcsolatos.

– Az idei költségvetésben milyen súllyal kezeli a kormány az ifjúságpolitikát?

– A kormány az adórendszert és a teljes államháztartási rendszert átszabta a fiatal generáció javára, hiszen január 1-jétől lépett életbe az az új adózási rendszer, ami sok más államban évtizedek óta működik, és a népességfogyást hivatott megállítani ez pedig a családi adózás rendszere. A kormány az eddigiekkel ellentétben a családok autonómiáját annyira tiszteli, hogy azoknak a gyermeknevelésre fordított bevételeit kiveszi az adórendszerből. Nem kell bevallani sem, amikor a személyi jövedelemadót kiveti a hatóság, azt teljes mértékben a családoknál hagyja. Így sokkal több lehetőség nyílik arra, hogy a fiatalok nevelésére nagyobb források álljanak rendelkezésre, illetve ők is a családban sajátítsák el azokat a példákat, amelyek fontosak lehetnek életük során. Egy ifjú már nyilván teljesen modernül közelíti meg az aktuális eseményeket, de fontos, hogy a családi hagyomány átörökítődjék benne. Ezen túlmenően az oktatás terén lényeges a fiatalok számára kiszámítható környezetet szavatolni. Ezért zajlik a felsőoktatási meg a közoktatási törvény átfogó átvizsgálása és egy új jogszabály elkészítése, hogy mind tartalmában, mind formájában kiszámíthatóbb legyen a tanulás mindenki számára. A magyar oktatás versenyképessége úgy maradjon meg Európában, hogy a nálunk bevált történelmi hagyományok szerinti előnyöket semmiképpen ne veszítsük el azért, mert más országokban másfajta előírások vonatkoznak a közoktatásra, illetve a felsőoktatásra.

– Van-e stratégiája a kormánynak arra vonatkozóan, hogyan állítsa meg a fiatal, diplomás munkaerő elvándorlását?

– A fiatalok addig fognak elmenni Magyarországról, amíg nem látják jövőjüket itt, amíg nem látják, hogy Magyarország egy prosperáló gazdaság. A legfontosabbnak a munkahelyek teremtését tartjuk a számukra is. Ha létrejön az 1 millió új munkahely, akkor ezek a fiatalok, akik most külföldön vannak, vissza fognak jönni. Nyilvánvalóan különböző kedvezményekkel is segíti a kormány, hogy könnyebben jussanak munkához, a részmunkaidőben foglalkoztatott kismamák esetében is például radikális járulékcsökkentés történt a január 1-jei adóváltozásokkal. Ezen túlmenően a fiatalok számára a különböző adó- és járuléktörvények a munkába állásnál, a pályakezdésnél további előnyöket tartalmaznak. Célunk, hogy az iparágakban, főleg a nemzetközi szolgáltató központok kiépítésében a nyelvet beszélő fiatalok számára biztosított legyen a megélhetés és a karrier. A családalapításhoz szükséges lakás megszerzéséhez az új Széchenyi-tervben az egyik prioritás az új lakások, bérlakások építése, illetve a lakástakarékosság fokozott ösztönzése, ami a fiatalok lakhatási gondjait hivatott enyhíteni.

– A múlt hétvégi diszkó-tragédiához hasonló balesetek megakadályozására milyen intézkedésekkel készül a kormány, továbbá van-e kidolgozott stratégiája a party-drogok rohamos terjedése ellen?

– Ezek a szörnyű tragédiák, főleg ami a West Balkanban történt, jól mutatja, bár a jogszabálykörnyezet biztosít garanciákat arra, hogy a fiatalok biztonságos körülmények között tudjanak szórakozni, ettől függetlenül az állami szervek annyira meggyengültek az elmúlt 8 évben, olyan mértékben tudatosan leépítették őket és elvették hatáskörüket, hogy nem voltak képesek betartatni a jogszabályokat. Itt is erről volt szó. Nem kismértékben lépte túl az engedélyezett a különböző mutatószámokat, hanem többszörösen a nyitva tartásban és a befogadóképességben is. Ezért fontos a kormányhivatalok, Kormányablakok felállítása, 15 dekoncentrált szerv összevonása és az új megyei kormánymegbízotti tisztség visszaállítása. Ezek mind azt hivatottak szolgálni, hogy az állam hatalma, a törvények uralma effektívebb legyen, és az állam képes legyen arra, hogy ezeknek érvényt szerezzen. A partidrogok használata és terjesztése szorosan ezzel függ össze. A kábítószer-szabályozás tekintetében az első Orbán-kormány szigorúbb drogpolitikája után egy teljes felpuhítás következett, elsősorban Bárándy miniszter úr tevékenysége következtében. Ekkor a törvénykönyvet több tekintetben módosították. Mi egy újfajta, szigorúbb büntetőpolitikát vezettünk be 2010-ben, 2011-ben pedig egyszer tervezzük a Btk. módosítását a kiszámíthatóbb jogalkalmazás érdekében. Nyilván azt is meg fogjuk nézni, hogy a kábítószer-használat elősegítése, mint önálló bűncselekménynek a kivétele a Btk.-ból, mennyiben járul hozzá a kábítószerek terjedéséhez. Ezt nem egy hirtelen intézkedésként kell megtenni, hanem vizsgálni azt is, Magyarországon miként alakultak a fiatalok drogfogyasztási szokásai. Most már nyilván mások, mint 8 évvel ezelőtt. Olyan szerek vannak forgalomban, amelyeket tiltólistára kell tenni és erélyesen fellépni ellenük. A Btk. szigorítása természetesen nem tabutéma a kormányzat előtt ezen kérdéskörben sem.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.