Közélet

Csökkent az elöntött terület az Alsó-Tisza vidékén

Csökkent az elöntött terület az Alsó-Tisza vidékén

2011. január 21., péntek
Csökkent az elöntött terület az Alsó-Tisza vidékén

Ugyan csak néhány négyzetkilométerrel, de csökkent az elöntött területek nagysága az Alsó-Tisza vidékén, a becslések szerint 841,5 négyzetkilométert borít belvíz - tájékoztatta Kozák Péter, a regionális vízügyi igazgatóság vezetője pénteken az MTI-t.

Többi között a folyamatos szivattyúzásnak köszönhetően a települések közvetlen közelében javult a belvízi helyzet - tudatta a szakember. Az Alsó-Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Atikövizig) területén azonban még 281,5 négyzetkilométer vetés és 250 négyzetkilométer vetést borít víz - közölte az igazgató. Az igazgatóság huszonnyolc szivattyútelepén - másod- és harmadfokú készültség mellett - éjjel-nappali üzemben mintegy 4 millió köbméter vizet emelnek át. A tíz helyszínre telepített mobil szivattyúállásokon további 314 ezer köbméter belvizet szivattyúznak át, főként belterületek és lakóingatlanok védelmére. A védekezésben 237-en vesznek részt. Az igazgatóság területén működő vízgazdálkodási társulatok másodfokú készültség mellett védekeznek. Tizenkilenc településen első-, harminc településen másodfokú helyi vízkár-elhárítási készültség van érvényben, négy helyütt - Csanyteleken, Csólyospáloson, Csongrádon és Pálmonostorán - pedig a legmagasabb fokozat mellett folyik a védekezés. Az elmúlt években 2000 januárjában volt a legnagyobb, 1080,5 négyzetkilométer az elöntött terület az Atikövizig területén.

Tátrai János

, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjének tájékoztatása szerint a megyében a belvíz miatt tizennégy településen, huszonegy ingatlanból összesen negyvenkét embert kellett kitelepíteni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.