Közélet

Még nem tudni a reálhozamokat

Még nem tudni a reálhozamokat

2011. január 29., szombat
Még nem tudni a reálhozamokat

A reálhozamok kifizetésére még várnia kell azoknak, akik visszalépnek az állami nyugdíjrendszerbe, és nem is minden pénztártagnál tudják még, hogy mekkora összegről van szó. Aki maradni szeretne, már csak egy napja van, hogy nyilatkozzon. Hétfőn délután 6 óráig lehet nyilatkozni a maradásról - írja a Világgazdaság Online.

A magán-nyugdíjpénztári tagoknak még várhatóan hónapokat kell várniuk arra, hogy megkapják a reálhozamukat. Akik maradni szeretnének a magánpillérben - mellyel kizárják magukat az állami nyugdíjrendszerből -, hétfőig kell nyilatkozniuk erről. Március 1-jén kapják meg a pénztárak a „maradók” adatait, ezután 45 nap áll rendelkezésre, hogy a pénztárak kidolgozzák a hozamok kifizetésére vonatkozó intézkedési tervet, melyet a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) várhatóan ezt követően 1-2 hét alatt hagy jóvá. Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) szóvivője az MTI-nek elmondta: délután fél 2-ig 67 500-an nyilatkoztak arról, hogy magánpénztári tagok kívánnak maradni. Ez több mint 13 ezres növekedés a csütörtök délután rögzített adatokhoz képest. Eddig mindenki nyilatkozni tudott, aki akart, az átlagos várakozási idő 3-25 perc volt. Hétfőn este hat óráig lesznek nyitva, aki addig sorszámot kapott, sorra fog kerülni - közölte az ONYF szóvivője, Szőke Lovas Zsuzsanna. A tb rendszerbe visszalépésre a jövőben kizárólag rokkantság esetén lesz lehetőségük azoknak, aki most a maradás mellett döntenek. Visszatérésükkor azonban csak a 2011. november 30-ig megszerzett szolgálati időt veszik figyelembe, ahogy öröklés esetén is. Az Index információi szerint a magánpénztári tagság fenntartását választók nyugdíjas korukban csak akkor részesülhetnek TB-egészségügyi ellátásban, ha erre külön havidíjat fizetnek. (Forrás:

Világgazdaság Online

)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.