Közélet

Fizetni kell az egészségügyi ellátásért Romániában

Fizetni kell az egészségügyi ellátásért Romániában

2011. január 4., kedd
Fizetni kell az egészségügyi ellátásért Romániában

Egészségügyi hozzájárulást valamint vizitdíjat kell fizetniük a pácienseknek az egészségügyi szolgáltatások igénybevételekor – számol be az eseményről az erdely.ma hírportál.

A múlt év végén elfogadott jogszabály 2011-től lép érvénybe, a cél pedig az, hogy az érintettek gyakrabban vegyék igénybe a háziorvosi rendelőket alapellátását, illetve csökkentsék a hálapénzt. A vonatkozó jogszabály legfontosabb eleme a vizitdíj, a melyet a családorvosi és szakorvosi rendelőkben kell a betegeknek befizetniük, a kórházi szolgáltatások értékének bizonyos részét is a páciensek törlesztik.

Cseke Attila

egészségügyi miniszter szerint minden beteg évente legtöbb 600 lejes hozzájárulást köteles törleszteni. Az alapellátást igénylők 5 lejes díjat fizetnek a háziorvosi ellátásért, az otthoni háziorvosi, munkaidőn kívüli szolgáltatás ára 15 lej. A járóbeteg-rendelők esetében a szakorvosi vizsgálat értéke 10 lej, és ennyit kell fizetni az egynapos kórházi ellátásért is. A sürgősségi ellátás sem díjmentes, a konzultációk ára 20 lej. Egyhetes, állami kórházi kezelés igénybevétele 100 lejes hozzájárulást jelent a páciens számára. A szaktárca előrejelzései szerint ebben az évben a lakosság 62 százalékának kell majd fizetnie az orvosi ellátásért, az egészségügyi rendszer pedig 378 millió lejes bevételt könyvelhet el. A kifizetések alól közel nyolcmillió személy mentesül, többek közt a 26 évnél fiatalabb egyetemisták valamint a kisnyugdíjasok. (Forrás:

erdely.ma

)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.