Közélet

A Jobbik és az MSZP szerint a kispénzűek nem járnak jól az egykulcsos adóval

A Jobbik és az MSZP szerint a kispénzűek nem járnak jól az egykulcsos adóval

2011. január 3., hétfő
A Jobbik és az MSZP szerint a kispénzűek nem járnak jól az egykulcsos adóval

A Jobbik szerint az egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetésével az állam a jobb helyzetben lévőket segíti, míg a kis- és átlagos jövedelműek semmit sem nyernek vele. Az MSZP szerint az alacsonyabb keresetűek számára most jön a feketeleves, az új személyijövedelemadó-szabályok miatt ugyanis a 290 ezer forint alatt keresők borítékjában kevesebb marad.

Jobbik: a leggazdagabbaknak kedvez az egykulcsos adó

A Jobbik szerint az egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetésével az állam a jobb helyzetben lévőket segíti, míg a kis- és átlagos jövedelműek semmit sem nyernek vele, sőt, ha nincs kiskorú gyermekük vagy csak egy van, több ezer forintot veszíthetnek havonta. Bertha Szilvia országgyűlési képviselő hétfőn sajtótájékoztatóján azt mondta: amíg Simor András jegybankelnök - részben a gyermekei után járó adókedvezmények miatt - januártól havonta 538 ezer forinttal többet vihet haza, addig egy multinacionális áruházláncnál dolgozó árufeltöltő fizetése kétezer forinttal csökkenhet, az adóváltozásokkal kedvezőtlenül járó közalkalmazottak pedig az inflációval megegyező veszteséget szenvednek el. Példaként hozta, hogy egy bruttó 86 ezer forintot kereső konyhai alkalmazott 4 százalékos jövedelemcsökkenésre számíthat idén, reálkeresete pedig akár 7,5 százalékkal is csökkenhet. Ha közalkalmazott, bérkompenzációt kaphat, de béremelést nem, így számára az infláció veszteségként jelentkezik - mondta. Egy 29 éve a pályán lévő kétszakos általános iskolai tanár a tavalyinál kétezer forinttal kevesebbet vihet haza havonta, míg egy tíz éve dolgozó rendőr törzszászlós 153.171 helyett 147.562 forintot - sorolta Bertha Szilvia, hozzátéve: a jelenlegi adórendszer azoknak kedvez, akik a társadalomból élnek, nem azoknak, akik a társadalomért. Mint mondta: egy havi kétmillió forint bruttó bérrel rendelkező bankvezető havonta 339 ezer forintot nyer az egykulcsos szja-val, így 17 százalékkal emelkedik a nettó fizetése, ha pedig három gyermeket nevel, további 99 ezer forint kedvezményre jogosult, míg egy szintén háromgyermekes pedagógus ennek csak a töredékét tudja igénybe venni. A jobbikos képviselő emlékeztetett, hogy pártja korábban azt javasolta: az átlagos jövedelem szja-kulcsa 12 legyen, a jó keresetűek 20 százalékos kulccsal adózzanak, az évi 12 millió forintnál többet keresőkre pedig 32 százalékos adót vessenek ki; valódi megoldásnak azonban az ennél is több adósávot, az arányosan progresszív adórendszert tartják.

MSZP: az alacsony keresetűek számára most jön a feketeleves

Az MSZP szerint az alacsonyabb keresetűek számára most jön a feketeleves, az új személyijövedelemadó-szabályok miatt ugyanis a 290 ezer forint alatt keresők borítékjában kevesebb marad, míg a minisztereknek és az államtitkároknak legalább 150-200 ezer forinttal több kerül a zsebébe, Orbán Viktor kormányfőnek pedig havi 500 ezer forinttal nő a havi nettó jövedelme. Török Zsolt, a szocialista párt szóvivője az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében azt írta: pártja szerint az idei év tragikus lesz a dolgozók, a pályakezdők és a kisvállalkozók számára "a tolvaj, kapzsi és felelőtlen Fidesz-KDNP bűnszövetség eddigi tevékenységének hála". A "tolvaj kormány" a gazdagoknak kedvező adórendszer által ütött költségvetési lyukat 2011-ben a nyugdíjmegtakarítások lenyúlásával akarja fedezni - véli a szóvivő, hangsúlyozva, hogy az MSZP számára ez elfogadhatatlan, ezért amint lehetőséget kap rá, kompenzálni fogja a nyugdíjmegtakarítással rendelkezőket. Török Zsolt szerint a frankhitelesek is rettegve tekintenek a 2011-es évre. "A Fidesz-KDNP bűnszövetség miatt egekben a svájci frank árfolyama, ám a kormánypártok eddig egy szalmaszálat sem tettek keresztbe a bajba jutott családok megsegítése érdekében" - írta, hozzátéve, hogy a különadók miatt januártól nő az energia, az élelmiszerek és a telekommunikáció ára is, ráadásul további drágulás várható a folyamatosan emelkedő üzemanyagárak miatt. A "kapkodó ámokfutással" szemben az MSZP annak a kiszámítható gazdaságpolitikának a folytatását javasolja, amely igazságos teherviselést valósított meg, amely stabilan tartotta a forint árfolyamát, és amely fenntartható növekedési pályára állította az országot - zárja közleményét az MSZP-szóvivő.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.