Közélet

Nyilatkozattervezet a nyugdíjrendszer átalakítása kapcsán

Nyilatkozattervezet a nyugdíjrendszer átalakítása kapcsán

2010. december 7., kedd
Nyilatkozattervezet a nyugdíjrendszer átalakítása kapcsán

Az Országgyűlésnek benyújtott politikai nyilatkozattervezet szerint mégis adómentes lehet az állami pillérbe visszalépő magán-nyugdíjpénztári tagok hozamfelvétele – tette közzé a hírTv honlapja.

Az

Orbán Viktor

miniszterelnök,

Lázár János

Fidesz-frakcióvezető és

Kósa Lajos

Fidesz-alelnök által benyújtott tervezet szerint a magán-nyugdíjpénztári tagok befizetéseinek biztonsága érdekében az állami rendszerbe átlépőknek garantálni kell az egyéni számlavezetés intézményét, az egyéni számlára történő befizetések értékállóságát, veszteségeik jóváírását, esetleges hozamuk adómentességét. A nyilatkozat kimondaná azt is, hogy kivizsgálnák a magán-nyugdíjpénztári gazdálkodás körülményeit. Az eddigi hírek arról szóltak, hogy az állami nyugdíjrendszerbe átlépők kivehetik készpénzben a magán-nyugdíjpénztárnál keletkezett reálhozamukat – ha van ilyen –, de ezután a jövő évi adószabályok szerint 16 százalékos szja-t kellett volna fizetni, mert tőkejövedelemnek minősül az ilyen kivét. A hozam önkéntes nyugdíjpénztári számlán is elhelyezhető lenne. A miniszterelnök szóvivője szerint „a nyugdíjak minél nagyobb biztonságba helyezése érdekében döntöttek” úgy, hogy a pozitív reálhozam adómentes lenne, ha készpénzben veszik fel a január 31-ig átlépők. Ennek vannak azonban bizonyos jogtechnikai követelményei, a Nemzetgazdasági Minisztériumban dolgozzák ki az idei kapcsolódó előterjesztést, majd benyújtják azt a parlamentnek – jelentette ki

Szijjártó Péter

, aki megismételte: arra számítanak, hogy az emberek többsége visszatér az állami nyugdíjrendszerbe. (Forrás:

hirtv.hu

)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.