Közélet

Igent mondtak a polgárbarát Európára

Igent mondtak a polgárbarát Európára

2010. december 15., szerda
Igent mondtak a polgárbarát Európára

Schöpflin György európai parlamenti képviselő (Fidesz) szerint az állampolgári kezdeményezés intézményének életbeléptetése kétségtelenül az európai integráció legfontosabb fejleményei közé tartozik, egyrészt mert a hatalom szélesebb körben történő megosztását segíti elő az Európai Unión belül, másrészt mert magában hordozza az európai politika megújulásának lehetőségét is. Mindez nagy horderejű következményekkel járhat, hiszen ezzel az új intézménnyel megnyílik például az egész integrációs folyamatra jellemző feltételrendszer megkérdőjelezhetősége, nevezetesen az elit-vezérelt folyamatok módosulása.

Noha ez

Schöpflin

véleménye szerint sok tekintetben nagyon is sikeres volt, kevéssé vitatható, hogy az állampolgárok aktív támogatása nélkül az integrációs folyamat könnyen akadályokba ütközhet. Voltaképpen mára egyértelművé vált, hogy az állampolgárok az EU-t távoli, komplex és megközelíthetetlen képződménynek tekintik. Az Európai Parlament által ma elfogadott állampolgári kezdeményezés értelmében azonban már legalább hét tagállamból érkező hét uniós állampolgár aláírása elegendő lesz ahhoz, hogy egy kezdeményezést regisztráljanak. Ezt követően pedig - amennyiben a két hónapos elbírálási idő során a kezdeményezés zöld utat kap-, megkezdődhet az egymillió aláírás összegyűjtése az uniós tagállamokban. Schöpflin György hangsúlyozta, mindezidáig az európai állampolgároknak kevés lehetőségük volt arra, hogy bekapcsolódjanak az EU működésébe, mivel ennek eszközei nem álltak rendelkezésre. Ezt a hiátust töltheti be az állampolgári kezdeményezés egy olyan eszköz életbeléptetésével, amely az európai uniós állampolgárokat azonos szintre emeli az Európai Parlamenttel és a Tanáccsal, valamint lehetővé teszi az Unió és a társadalmak közt feszülő szakadék áthidalását.

Gál Kinga

európai parlamenti képviselő (Fidesz) a jelentés elfogadása kapcsán kiemelte: "Tudatosítanunk kell a polgárokban, hogy a polgári kezdeményezéssel az Európai Unió bármely hivatalos nyelvén, tehát - a magyarok bárhol is éljenek az Unióban - saját anyanyelvükön élhetnek. Ez a tudat a polgárokban még nem él elég erősen, tehát, hogy saját anyanyelvükön folytathatnak párbeszédet az Unióval". A néppárti politikus szerint a polgári kezdeményezés az integráció egy következő foka: Brüsszel megnyitja ajtóit a polgárok előtt, az Unió tapasztalhatóan közelebb kerül hozzájuk, és ezáltal igazán "polgárbarát Európává" válik.

Kósa Ádám

európai parlamenti képviselő (Fidesz) írásban leadott nyilatkozatában kijelentette: a polgárok számára nagyon fontos, hogy mielőbb lehetőségük legyen előre meghatározott módon, megfelelő keretek között kezdeményezéseket tenni életüket befolyásoló kérdésekben. A néppárti politikus csalódottságának adott hangot, hogy az Európai Unióban a 80 millió fogyatékossággal élők közössége által 2007-ben indított ún. "million4disability" kezdeményezés, amely 1,35 millió hiteles aláírást produkált, eredménytelen maradt. "Ennek a kezdeményezésnek most már lenne következménye és eredménye" - zárta gondolatait Kósa Ádám.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.