Közélet

Gulyás Gergely: a jövőben nem valószínű a kétharmad

Gulyás Gergely: a jövőben nem valószínű a kétharmad

2010. december 7., kedd
Gulyás Gergely: a jövőben nem valószínű a kétharmad

A kormánypárti képviselő szerint később is szükséges lehet módosítani az alaptörvényt, ezért nem támogatja, hogy azt csak két, egymást követő parlament kétharmados többsége tehesse ezt meg. Nem tartja valószínűnek, hogy még egyszer egyetlen párt kapjon kétharmados felhatalmazást.

Néhány kérdésben nem tett egyértelmű javaslatot az Alkotmány koncepcióját előkészítő eseti parlamenti bizottság. Az egyik az egy-, vagy kétkamarás parlament ügye. A másik a parlament államfő általi feloszlatásának lehetőségei, a jogkör esetleges bővítése.

Gulyás Gergely

, a bizottság fideszes alelnöke szerint inkább egykamarás parlamentre lenne szükség. A Duna Televízió Hattól nyolcig című műsorának nyilatkozó politikus nem támogatná azt sem, hogy súlyos bizalomvesztés esetén is parlamentet oszlathasson az államfő – a fogalom ugyanis szerinte nehezen definiálható. Amint azt sem támogatná, hogy csak két egymást követő Országgyűlés módosíthassa az alaptörvényt. Gulyás szerint bebizonyosodott, hogy nem mozdul el az elnöki rendszer felé Magyarország, hiába vádolták ezzel a szándékkal ellenfelei a jelenlegi kormányfőt. Két kérdésben nem döntött még az Alkotmányt előkészítő eseti parlamenti bizottság összegző munkacsoportja. Az egyik, hogy egy vagy kétkamarás Országgyűlést definiáljon-e az új alaptörvény. Ez a kérdés a jövő héten vélhetően eldől – a Fideszen belül azok vannak többségben, akik az egykamarás parlamentet támogatják. “A döntések hatékonysága szempontjából sem rossz a jelenlegi rendszer, ezért érdemes megtartani” - mondta Gulyás Gergely.

Mennyit ér a kétharmad?

Az alkotmány mostani tervezete szerint az alaptörvényt csak két, egymást követő Országgyűlés változtathatná meg kétharmados többséggel. Gulyás Gergely úgy látja: előállhat olyan helyzet, amikor szükséges lesz hozzányúlni az alkotmányhoz, ezért ezt a szabályozási javaslatot túl merevnek tartja a fideszes képviselő. “A céllal egyet is értek, hogy minél stabilabb legyen az Alkotmány. De úgy gondolom, hogyha a politikai realitásokból indulunk ki, és a mostani választási rendszer a kétszáz fős parlament esetében is nagyjából fennmarad, akkor nem nagyon fog még egyszer előfordulni, hogy egy politikai erő kétharmados felhatalmazást kapjon” - szögezte le Gulyás Gergely, aki a kétharmados módosítás lehetőségét is elégségesnek tartja az alkotmány stabilan tartásához. Kérdésre válaszolva megjegyezte: majdnem biztos benne, hogy a következő választások után is a jelenlegi kormánytöbbség kap felhatalmazást a kormányzásra. “De azt tisztán kell látni: ahhoz egy Gyurcsány-minőségű kormányzás kell, hogy itt valaki – egy jó ellenzéki teljesítmény mellett is – kétharmados felhatalmazást kapjon” - tette hozzá.

Nem lesz elnöki rendszer

Ugyancsak nyitott kérdés, hogy mennyiben változna az államfő pozíciója, nevezetesen, hogy mikor lenne jogosult feloszlatni az Országgyűlést. A passzust, mely szerint “súlyos bizalomvesztés miatti alkotmányossági-politikai válság estén” az államfő feloszlathatná az Országgyűlést, Gulyás Gergely nem támogatja. Nem lehet ugyanis megfelelően kodifikálni,hogy a hazugságnak mi az a mértéke, amikor alkotmányos politikai válság van. “Miután az alkotmánykoncepció egésze nem mozdult el az elnöki rendszer felé – hiába vádoltak minket ezzel a szocialisták – ez a bekezdés mégiscsak elmozdulás lenne abba az irányba. A szöveg egészével sem koherens, ezért azt fogom támogatni, hogy csak a költségvetés el nem fogadása esetén rendelkezzen plusz feloszlatási jogosítvánnyal a köztársasági elnök” - szögezte le a politikus, hozzátéve, hogy ez csupán az ő álláspontja, ettől akár benne is maradhat ez az alternatíva a dokumentumban és az Országgyűlés dönthet róla. Természetesen megmaradnának a jelenlegi parlamentfeloszlatási szabályok, kiegészülve azzal, hogy szintén feloszlatható az Országgyűlés, ha december utolsó napjáig vagy egy későbbi, pontosan meghatározott időpontig nem fogadja el a következő évi költségvetést. Az, hogy az új alaptörvény koncepciója nem mozdult el az elnöki vagy félelnöki rendszer felé, válasz az ellenzék kritikáira. Egyértelművé teszi, hogy tévedések vagy hazugságok voltak azok az állítások, miszerint Magyarországon egy erős elnöki rendszer lesz, “vagy még inkább királyság”, ha

Orbán Viktor

kormányra kerül - szögezte le Gulyás Gergely. A kancellári típusú, leginkább német mintához hasonlítható berendezkedés alapjában véve megmarad, ez megőrzendő érték. Az államszervezet és berendezkedés egésze nem fog változni, bár kisebb módosítások lesznek – nyilatkozta a Hattól nyolcig stúdiójában Gulyás Gergely fideszes parlamenti képviselő. (

Duna Televízió Zrt.

Pintér Attila, felelős szerkesztő)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.