Közélet

Ég a második gyertya: „Ne csak karácsonykor legyünk jótékonyak” + FOTÓK

Ég a második gyertya: „Ne csak karácsonykor legyünk jótékonyak” + FOTÓK

2010. december 5., vasárnap
Ég a második gyertya: „Ne csak karácsonykor legyünk jótékonyak” + FOTÓK
A Dóm téren felállított adventi koszorún a második gyertyát vasárnap este Blazovich László történész, Szeged díszpolgára és Juhász András református lelkész gyújtotta meg. Az összegyűltek előtt mindketten az embertársaink iránti szeretetről, és a jótékonyság egész évre való kiterjesztéséről beszéltek. „Az adventi koszorú készítésének története a XIX. század közepére nyúlik vissza” – kezdte beszédét rövid történeti visszatekintéssel Blazovich László. „Az adventi koszorú ősét 1839-ben Johann Wichern német evangélikus lelkész készítette el: egy felfüggesztett szekérkeréken huszonhárom gyertyát helyezett el, melyek közül minden nap eggyel többet gyújtott meg karácsonyig.” Ma az adventi koszorú általában fenyőágból készített kör alakú koszorú, melyet négy gyertyával díszítenek. A gyertyák színe katolikus körökben egy rózsaszín kivételével lila, mert a katolikus hagyományok szerint az advent színe a lila, a bűnbánat és a megtérés jelképe, a koszorú négy gyertyája közül – a meggyújtás sorrendjében – az első, a második és a negyedik lila, míg a harmadik, a közelgő ünnepet szimbolizálva: rózsaszín.

A gyertyák jelképek is

„A világító gyertyák számának növekedése szimbolizálja a növekvő fényt, amelyet Isten Jézusban a várakozónak ad karácsonykor” – folytatta beszédét a történész professzor. „Ezt jelenti a katolikusoknak, de sokak számára a karácsony eljövetelét is szimbolizálja”. Minden gyertya egy fogalmat is jelképez – hit, remény, szeretet, öröm –, de egyben a katolikus szimbolika szerint egy-egy személyre vagy közösségre is utalnak. Így Ádám és Éva is megjelenik, mint akiknek elsőként ígérte meg Isten a megváltást, a hitet. A zsidó nép, akinek megígérte, hogy közülük származik a Messiás, s általa a remény jelenik meg. Keresztelő Szent János, aki hirdette Jézus eljövetelét, és előkészítette az utat az emberek szívéhez, ezzel a szeretetnek nyitott teret. Végül pedig Szűz Mária, aki megszülte a Fiút, ezáltal az öröm rózsaszín gyertyájában testesül meg.

A karácsonyon túli szeretet

Juhász András református lelkész beszédében a jótékonykodásról, a nem egyedüli szeretetről beszélt. Kiemelte, hogy az ünnep sokaknak megnyitja a szívét az elesettek, a szegények, a hajléktalanok felé. De emlékeztetett arra is, hogy ez a jótékonyság ne csak a karácsonyi időszakra szorítkozzon, hanem terjedjen ki az ember egész életére.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.