Közélet

Még több családot támogatna a Gyermekétkeztetési Alapítvány

Még több családot támogatna a Gyermekétkeztetési Alapítvány

2010. november 19., péntek
Még több családot támogatna a Gyermekétkeztetési Alapítvány

A Gyermekétkeztetési Alapítvány (GYEA) a Gyermekek jogainak világnapját egyik programjának bővítésével ünnepli. A Fel a fejjel programmal azon családoknak kíván segíteni az alapítvány, ahol az alapvető élelmiszerek vásárlására sincs elegendő pénz. A programra leginkább munkájukat elvesztő, vagy betegséggel küszködő családok jelentkeznek, ahol nem ritkán négy gyermeket is nevelnek.

A gyermekek jogainak világnapját ünneplik november 20-án világszerte. Az ENSZ 1989. november 20-án fogadott el egyezményt a gyermekek jogairól. Magyarországon 1997-ben ünnepelték először a gyermekek jogainak egyetemes napját. Az egyezmény kifejti, hogy milyen jogokkal rendelkeznek a gyermekek; meghatározza a szülők, a nevelők, az állam, a helyi önkormányzatok, illetve a civil szervezetek feladatait a gyermekvédelem, valamint a gyermekek jogainak érvényesítése területén. A dokumentum a gyermek érdekét, mint „mindenek felett álló”, levezethetetlen értéket, mint alapjogot határozza meg. Három alapelve a részvétel, a védelem és a megelőzés. Az Egyezmény 24. cikke kimondja, hogy mindenkinek kötelessége, hogy küzdjön a betegség és a rosszultápláltság ellen, különösen tápláló élelmiszerek szolgáltatásával. A lassan felnőttkorba lépő Gyermekétkeztetési Alapítvány 17 éve küzd a gyermekszegénység ellen, a gyermekéhezés felszámolásáért. Számos programja közül az egyik „legnépszerűbb” a Fel a fejjel program. Az Alapítvány olyan családoknak nyújt segítséget ezen a projekten keresztül, akik már nem látják a fényt az alagút végén, akik már senkiben sem bíznak. Olyan állásukat elvesztő, vagy betegséggel küzdő családoknak adnak havi szintű támogatást, ahol vagy több gyermek van, vagy éppen egy újszülött. A Gyermekétkeztetési Alapítvány ezért is döntött úgy, hogy a Gyermekek Jogainak Világnapját azzal ünnepli, hogy az anyagi nehézségek ellenére is bővíti a program támogatását élvező családok számát. A kiválasztás azonban nehéz, több száz család közül kellene kiválasztani párat. A program bővítése ugyanis minden egyes család esetében további 300 ezer forint terhet ró az Alapítványra. A beérkező igényeket az alapítvány kivizsgálja, tanárokkal, orvosokkal és a pályázó család lakókörnyezetben élőkkel konzultál, hogy valóban a leginkább rászoruló családot választhassa ki.

Király Gábor

, az alapítvány elnöke elmondta: „Nagyon nehéz éven vagyunk túl mindannyian. Sajnos a válságtól, valamint a munkahelyünk elvesztésétől való félelem erősebb, mint a szociális érzékenységünk. Bízunk azonban abban, hogy az ünnepek közeledtével mindenki felismeri a szegények támogatásának a szükségességét. Ilyenkor mindent meg kell tennünk azért, hogy a karácsonyfa alatt minden gyermek jusson meleg élelemhez!”

A programról további részletek ITT.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.