Közélet

76 800 forintra emelkedik a minimálbér

76 800 forintra emelkedik a minimálbér

2010. november 5., péntek
76 800 forintra emelkedik a minimálbér

A kormány a minimálbér legalább 4,5 százalékos, havi 76 800 forintra emelését javasolja 2011. január 1-jétől – mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) pénteki plenáris ülésén, hozzátéve, a 4,5 százalékos minimálbér-emeléssel az arányos, egykulcsos személyijövedelemadó-rendszer bevezetésével nem ér senkit sem veszteség – írja az mno.hu.

A kormány azt javasolja, hogy a legalább középfokú végzettséget igénylő munkakörben dolgozók garantált bérminimuma legalább 3,4 százalékkal, 92 500 forintra emelkedjen. A tárcavezető elmondta: a béremelési ajánlásoknál a kormány 3 tényezőt vett figyelembe. Egyrészt, hogy jövőre a fogyasztói árak éves átlagban 3,5 százalékkal emelkednek, másrészt hogy bevezetik az arányos egykulcsos személyi jövedelemadó-rendszert, valamint hogy a bruttó hazai termék (GDP) 3 százalékkal nő.

Pataky Péter

, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke a munkavállalói oldal nevében elégtelennek nevezte a kormányzati bérajánlatot, hiszen véleményük szerint az csak ahhoz elég, hogy kompenzálja az adórendszer változásainak hatását s így szinten tartsa a nettó bért, nem reagál ugyanakkor a munkatermelékenység kormány által is betervezett 3,3 százalékos növekedésére, és a tervezett 3,5 százalékos inflációt sem ellensúlyozza.

Dávid Ferenc

, a Vállalkozók Országos Szövetségének főtitkára a munkáltatók nevében „reális, megállapodáshoz közeli” összegnek nevezte a kormány javaslatait. Pataky Péterrel vitatkozva arra tett javaslatot, hogy kisebb ütemben növekedjen a garantált bérminimum, mint a minimálbér; mint mondta, utóbbinál viszont „toleránsabbak” lesznek. Dávid Ferenc a munkáltatók nevében következő lépésként háromoldalú, de szűk körű és informális tárgyalásokat javasolt, ezt a kormányoldal és a munkavállalói oldal is elfogadhatónak tartotta, az egyeztetésre jövő héten kerülhet sor. Mindhárom oldal kifejezte szándékát, hogy lehetőleg november végéig tegyenek pontot a bártárgyalások végére, a következő plenáris ülés időpontját azonban nem rögzítették.

Horváth Lajos

, a Liga Szakszervezetek alelnöke megkérdezte, mikor tervezi a kormány összehívni a Munkaerő-piaci Alap irányító testületét. Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár válaszában elmondta: „hamarosan” összehívják a grémiumot, melynek átalakítását tervezik. (Forrás: mno.hu)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.