Közélet

Koszorúk, gyertyák, imák

Koszorúk, gyertyák, imák

2010. október 30., szombat
Koszorúk, gyertyák, imák
Mindenszentek napja azoknak az üdvözülteknek a közös ünnepe, akiket nem avattak szentté, akikről a kalendárium név szerint nem emlékezik meg. A halottak napjának előestéjén azokra is kegyelettel gondolnak, akik idegenben vagy ismeretlen helyen nyugszanak. Mindenszentek és halottak napja összekapcsolódik. Régebben úgy tartották, hogy a két ünnep közti éjszakán a halottak miséznek a templomban, és amíg a harang szól, hazalátogatnak szétnézni. Ezért minden helyiségben lámpát gyújtottak elsejéről másodikára virradóra. A szegedi temetők is felkészültek a hét végi rohamra. Molnár Tamástól, a Testamentum Temetkezési Kft. ügyvezetőjétől megtudtuk, az elkövetkező három napban a temetők irodái reggel 8-tól este 8-ig tartanak nyitva, és ebben az időpontban el lehet intézni a sírhelyek kiváltását és meghosszabbítását is. A Belvárosi temetőbe autóval is be lehet hajtani, és aki elfelejtett vagy csak nem tudott magával vinni ásót, gereblyét, metszőollót, kannát, söprűt, az 2000 forint kaució fejében kikölcsönözheti. A készlet természetesen véges, így nem valószínű, hogy minden feledékeny polgárnak jut majd elegendő olló, söprű stb. Miután visszaadták az eszközöket, a pénz természetesen visszajár.

Szegfűre éhes nyulak és őzek a temetőkben

A városőrség tíz fővel segíti a rendőrséget a forgalomirányításban, Tápén pedig a polgárőrség teszi ugyanezt. A temetőket egyirányúsítják, hogy kocsival is be lehessen hajtani, éjszaka pedig az őrzést is megoldották. Molnár Tamás arra is felhívja a temetőbe látogatók figyelmét, hogy bánjanak óvatosan a gyertyákkal, mert a száraz avar pillanatok alatt lángra lobbanhat, és tüzet okozhat. Az ilyenkor aktívan „dolgozó” zsebesektől is óvakodjunk, nekik a tumultus, az elővigyázatlan, értékeikre nem kellőképpen vigyázó polgárok jelentik az aranybányát. Az elmúlt években több bejelentés érkezett, hogy valakik megdézsmálták a sírra helyezett virágokat. Az esetek többségében arról volt szó, hogy a szél egyszerűen elfújta vagy felborította a virággal teli vázát és a csokor a szomszédos sírnál landolt. Egy furcsaságra is felhívta figyelmünket Molnár: nagyon elszaporodtak a temetőkben a vadnyulak, sőt, Dorozsmán még őz is előfordul. Az állatok nagy előszeretettel dézsmálják a virágcsokrokat, ahogy megtudtuk a szegfű a kedvencük.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.