Közélet

Az iszap elérte a Dunát

Az iszap elérte a Dunát

2010. október 7., csütörtök
Az iszap elérte a Dunát

A katasztrófavédelmisek azért küzdenek, hogy a Torna patak és a Marcal élővilágának kipusztítása után a Rába, a Mosoni-Duna és a Nagy-Duna megúszhassa az iszapkatasztrófát. A szennyezett víz csütörtök délután elérte a Nagy-Dunát is, és ott szórványos halpusztulást okozott - írja az Index.

A lúgos iszapömlés annyira kivételes jelenség, hogy még a szakértők is bizonytalanok a semlegesítés legpraktikusabb módjában. Azt sem lehet felmérni egyelőre, hogy szemmel látható pusztuláson kívül mekkorák a lehetnek a hosszabb távú károk. Az is lehet, hogy az a folyóba szórt adalékanyag, ami most hígítja a lúgot, mellékesen fémvegyületeket szabadíthat fel. Ebben azonban a legnagyobb szaktekintélyek sem biztosak. Pillanatnyilag az az egyik kulcskérdés, hogy sikerül-e minél gyorsan lejjebb vinni az iszapkatasztrófa miatt lúgos kémhatásúvá vált folyóvizek pH-ját, hiszen az eddigi puszítást a maró hatású lúg, és nem a vörösiszap esetleg mérgező szárazanyag-tartalma okozta.

További részletek az Indexen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.