Közélet

Tizenéves bandák terrorja

Tizenéves bandák terrorja

2010. szeptember 13., hétfő
Tizenéves bandák terrorja

A Makkoserdő lakói rettegnek

Valóságos lincshangulat uralkodik a lakók körében a Lomnici utca és a Gát utca által határolt játszótér miatt, amelyet augusztus 22-én, ünnepélyes keretek között adott át Botka László polgármester, Kenderesi-Szabó Mihály és Kozma József képviselő.

Fiatal randalírozók, galerik gyülekezőhelyévé vált a Honfoglalás játszótér, akik miatt – főként éjszaka – elviselhetetlen a környéken élő több száz lakó élete. Az italozó, hangoskodó, duhaj fiatalok ilyenkor nekiesnek a játékoknak, főleg a drótkötélpályára emlékeztető eszköz népszerű körükben, erre olykor ketten is fölkapaszkodnak, majd hatalmas csikorgás, nyikorgás közepette átsiklanak a másik dombra. Olyan érzés ezt hallgatni - magyarázza a nevüket nem vállaló lakók közül az egyik fiatalember -, mintha egy hatalmas dinamót tekernének az ember füle mellett hajnali 3-kor. Nyáron, 30 fokos hőségben ablakot kell nyitni, akkor viszont az iszonyatos zajtól nem tudnak aludni. Aki szólt, azt a fiatal haramiák megfenyegették, a panaszosok ezért sem merik névvel vállalni a szereplést. Félnek a bosszútól. Az emberek éjszaka pihenni szeretnének, folytatja a környéken lakó hölgy, hiszen az ordítozó fiatalok miatt másnap sokan kialvatlanul, ingerülten, fáradtan mennek dolgozni. Tarthatatlan állapotok uralkodnak. Nyáron szinte mindennapos volt a kéretlen éjszakai buli, amióta megkezdődött az iskola, azóta többnyire a hétvégére korlátozódik a hangoskodás. A lakók már mindent megpróbáltak. A rendőröknek nem is nagyon érdemes szólni, állítják többen is, hiszen mire a zsaruk kijönnek, a fiatalok a töltés túloldalára szöknek, majd amikor tiszta a levegő, visszaszivárognak és folytatják, ahol abbahagyták. A rendőrök sem tudnak mindig kijönni, nincs pénz üzemanyagra, mondják. Értesítették az esetről a kerület önkormányzati képviselőjét, Kenderesi-Szabó Mihályt, s ő ígérte is, hogy járőröket küld, de semmi sem történt. A lakók legutóbb petíciót írtak alá, s meg is jelentették a város lapjában, de ott átírva, megcsonkítva hozták le tiltakozásuk, ami még jobban feldühítette őket.

Ha már volt 22 milliója a városnak a játszótér felújítására – egyesek szerint 27-be került –, akkor a lakók nem értik, miért nem gondoskodtak a biztonságról is. Miért nem kerítették be a teret, sőt az is megoldás lenne, ha térfigyelő kamerákat szereltetnének fel, és megoldják a közvilágítást. Egy hölgy szerint annyi a munkanélküli a városban, miért nem velük őriztetik a játszóteret, az biztos nem kerülne milliókba. Megoldás lehet – talán a legolcsóbb –, ha este 8-kor lezárnák a sífelvonóra emlékeztető, túlterhelés esetén igencsak nyikorgó szerkentyűt és a többi hangos játékot, reggel pedig kilakatolnák. Az 5-6 fős csoportokba verődő, italozó tizenévesek többnyire kocsmákból érkeznek ide, enyhén kapatosak, lármásak és nem ritkán hajnali 4-5 óráig dajdajoznak a lakók nagy bosszúságára. A sok kudarc után már az is felmerült a környékbeliekben, hogy saját kezükbe veszik a dolgokat, aztán gyorsan lebeszélték egymást, hiszen önbíráskodás miatt nekik gyűlne meg a bajuk a hatóságokkal. Talán segítene – véli egy idősebb úr –, ha a fiatalok mellett szüleiket is felelősségre vonnák. Az esetleges büntetés talán az ő szemüket is felnyitná, így nem mindig az iskolát meg a pedagógusokat hibáztatnák. Magunk is tapasztaltuk, valóban nagy az elkeseredettség, a düh a lakók körében, tehetetlenségükben már nincs kihez fordulniuk, nincs kitől segítséget kérniük. Arról is megbizonyosodtunk, nem egyedi, különcködő, kiállhatatlankodó, zsémbes emberekről van szó, akiket minden zavar, hanem lépcsőházak lakói fogtak össze a mindannyiójukat egyformán érintő, tarthatatlan állapotok ellen. Hogy milyen környék ez, bizonyítja a télen megesett történet, amikor egyetlen éjszaka alatt 43 gépkocsit törtek fel. Csoda, ha az itt lakók félnek?

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.