Közélet

131 millió a makói sürgősségi eszközparkra

131 millió a makói sürgősségi eszközparkra

2010. szeptember 15., szerda
131 millió a makói sürgősségi eszközparkra

A makói Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház–Rendelőintézet Európai Uniós pályázat és a Csongrád Megyei Önkormányzat segítségével közel 300 millió forintból alakítja át a jelenlegi Sürgősségi Befogadóhelyet, Sürgősségi Osztállyá (SO2). A projekt keretein belül 131.420.812 forintot fordítottak 61 féle és közel 400 db a 21. századi elvárásoknak is megfelelő informatikai és orvosi eszközök beszerzésre. A közbeszerzés három nyertese szeptember 15-ig vállalta a beszállítást.

Habár az építészeti munkálatok a végéhez közelednek, az új Sürgősségi Osztály kialakításával korántsem zárult le a beruházás. A fejlesztés velejárója a szeptember 15-ével véget érő több mint 131 millió forint összértékű eszközbeszerzés. Az új műszerek között szerepelnek elektromedikai készülékek, radiológiai diagnosztikai készülékek, laboratóriumi és intenzív ellátást biztosító készülékek, műtő- és sterilizáló eszközök, illetve egyéb orvosi felszerelések és orvosi informatikai eszközök is. Az informatikai eszközfejlesztés, az osztály telekommunikációját segítő telefonközpont bővítés; és az új orvosi eszközök, mint például a hordozható EKG, defibrillátor, mobil ultrahang és röntgen, lélegeztető- és altatógép mind-mind elengedhetetlen a kor elvárásaihoz szakmailag is igazodó egykapus 24 órás folyamatos működésű Sürgősségi Osztály működéséhez. Ez azért fontos, mert a makói Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház-Rendelőintézet Makó és a környező 16 település közel 51 ezer lakosának járó- és fekvőbeteg ellátását szolgálja. A Szegedtől mintegy 30 km távolságra fekvő város és kistérsége az ország délkeleti kapuja. A térségben két határátkelőhely is található (Nagylak, Kiszombor), valamint itt halad a 43-as főút, melynek forgalma megtöbbszöröződött Románia és Bulgária Európai Uniós csatlakozásával. A műszerfejlesztés egyik eredménye, hogy a sürgősségi betegellátás területén korszerű műszerezettség segíti a betegellátást, másrészt a jelenleg rendelkezésre álló 8-10 éves átlag életkorú eszközök kora a fejlesztés eredményeként lecsökken 2 évre. A közbeszerzés három nyertese a Mediplan Kórháztervező és Egészségügyi Fővállalkozó, Philips Magyarország Kft. és az ALLEGRO Kft., szeptember 15-ig vállalta a majdnem 400 különálló eszköz leszállítását, telepítését, beüzemelését, kezelésének betanítását, 5 napos próbaüzemét, a jótállás időszakában a garanciális szerviz és karbantartási feladatok elvégzését. Az új műszerekkel és az új SO2 osztállyal európai uniós színvonalú magas biztonságot és minőséget nyújtó sürgősségi ellátás valósul meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.