Közélet

Káosz a belvárosban: az elégedetlen civilek a hatóságokat okolják

Káosz a belvárosban: az elégedetlen civilek a hatóságokat okolják

2010. augusztus 10., kedd
Káosz a belvárosban: az elégedetlen civilek a hatóságokat okolják
Az Élhető és Lakható Belvárosért Mozgalom elégedetlen tagjai az Árvízi Emlékmű elé hívták a belváros szocialista képviselőjét, Hekáné Szondi Ildikót, hogy ismételten elmondják neki azokat a panaszokat, melyeket 2008 szeptembere óta ismételgetnek. Nevezetesen: egyre élhetetlenebbé válik a belváros, romlik az ott élők életminősége, éjszakánként hangos, részeg, randalírozó fiatalok zavarják meg a lakók nyugalmát, reggelre tele van a Roosevelt téri játszótér cigarettacsikkekkel, hányadékkal és vizeletszaggal, figyelmetlen, duhaj kerékpárosok – fittyet hányva a behajtani tilos táblára – a sétálók között szlalomoznak a Kárász utcán, a kerékpárok kormányától 1 méter magasságban rengeteg helyen le van verve, kiluggatva, összepiszkítva a milliókért felújított gyönyörű épületek lábazata, mindenhol a pusztítás, rombolás, vandalizmus nyomai láthatók. A képviselő asszony válaszában először az írta a civileknek, hogy „sok hasznos javaslat hangzott el, ami továbbgondolkodásra érdemes”, majd ahogy az idő múlásával semmi sem történt, semmi nem változott, újabb megkeresésre újabb válasz érkezett: ”Tájékoztatom majd, milyen lépéseket igyekszem megtenni annak érdekében, hogy javítsunk ezeken az állapotokon.” Eltelt újabb három hónap, és semmi. A civilek megelégelték a hitegetést, és kisebb fajta párbajra invitálták Szondit, aki szerint összetett kérdésről lévén szó, nem kellene egyoldalúan a hatóságok, rendőrök, közterület-felügyelő, városatyák nyakába varrni a felelősséget. Ezeknek a fiataloknak helyet kell találni, ahol együtt lehetnek. Nekik is joguk van az éjszakai szórakozáshoz. Nevelés kérdésének tartja az esetet, miközben Busch Róbert, a civilek képviselője határozottan más véleményen volt. Szerinte mindenkinek joga van a kulturális szórakozásra, de ez már nem az a kategória. Ez már hatósági kérdés, és a felügyelőszervek feladata orvosolni a problémát.

Szankciók nélkül nem lesz rend a belvárosban

Makovi Mária, a mozgalom tagja megerősíti, 2008 őszén volt az első lakossági fórum, ahol felvetették ezeket a kérdéseket, de érdemi változás azóta sem történt. Hiába szól a rendőröknek, ha italozó, hangoskodó fiatalok randalíroznak a Kárász utcán, a rendőrök esetleg kijönnek, rászólnak a bandára, majd továbbállnak, és minden folytatódik tovább. Mária szerint a szülő feladata megnevelni a gyereket, de ha a pedagógia kudarcot vallott, igenis be kell vetni a rendőrséget és a területvédelmiseket, intézkednie kellene az önkormányzati képviselőnek is. A rendőrség nem lép erélyesen közbe a közterületen folyó ivászatok ellen, nem büntet, nincsenek elrettentő szankciók. A figyelmeztetés után a fiatalok odébbállnak és isznak, duhajkodnak tovább. A képviselő asszony elmondta, a rendőrség rendelkezik erre vonatkozó statisztikával, és ha a közterületisek nem is, a rendőrök biztos büntetnek. A civilek viszont nem értik, ha be van kamerázva a belváros, hogy nem lehet elkapni és megbüntetni a rongálókat, a randalírozókat, a tilosban kerékpározókat? Rájuk miért nem érvényesek a többség által elfogadott és betartott szabályok, miért nem lehet kiszűrni a renitenskedőket? Közútellenőrzés során minden szabálytalankodó horogra akad, a belvárosban miért nem alkalmazzák ezt a módszert? Mária a minap egy óra alatt 30 elhaladó kerékpárost számlált meg a Kárász utcán, komolyabb balesetnek kell történnie, kérdezi, hogy a hatóságok komolyan vegyék a dolgokat? A vita végén Szondi is elismerte, nem sok változás történt vagy nem érezzük, viszont továbbra is meggyőződése, hogy széles körű társadalmi összefogásra van szükség, és nem csak rendőrségi feladat a jelenség megszüntetése. A gyerekek utat keresnek, s nekünk segítenünk kell abban, hogy megtalálják a saját grundjukat, fogalmazott. Ezzel már Busch úr is egyet tudott érteni, a felnőtteknek kell irányt mutatnunk a fiataloknak, mert ha ilyen céltalanul nőnek fel, érett korukban is csak kóvályognak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.