Közélet

Bírság és végrehajtás alatt az önkormányzat a Mars tér miatt

Bírság és végrehajtás alatt az önkormányzat a Mars tér miatt

2010. augusztus 19., csütörtök
Bírság és végrehajtás alatt az önkormányzat a Mars tér miatt

Portálunk nemrégiben tudósított arról a civil kezdeményezésre indított eljárásról, miszerint egy legfelsőbb bírósági ítélet alapján minden iratot, amely a Mars tér rekonstrukciójával kapcsolatos, nyilvánosságra kell hoznia a szegedi önkormányzatnak, valamint a Szegedi Vásár és Piac Kft.-nek. Ennek ellenére a szegedi városvezetés a mai napig nem tett eleget kötelezettségének. Így a Polgármesteri Hivatalt a bíróság a végrehajtástól számítva naponta 500 ezer forint értékű bírsággal sújtja, amíg nyilvánosságra nem hozzák a teljes dokumentációt; valamint bírósági végrehajtó által kötelesek kiadni a még nyilvánosságra nem hozott dokumentumokat.

Mint már megírtuk a Mars téri rekonstrukcióval kapcsolatban

, a Legfelsőbb Bíróság megállapította, hogy a városi tulajdonú és a település vagyonát kezelő cég ebben az esetben önkormányzati feladatot ellátó szervnek minősül. Az alperes, vagyis az önkormányzat üzleti titokra hivatkozva sem mentesülhet a kért adatok kiadásától, mivel az önkormányzati források, illetve uniós támogatások felhasználásával kapcsolatos adatokat a jogszabályok közérdekűnek minősítik, s ez alól csak különleges alkalmakkor - például technológiai eljárások, műszaki megoldások esetében - ad felmentést. A bíróság tavasszal kötelezte az alpereseket, hogy tizenöt napon belül adja ki a felpereseknek a kért szerződéseket. A mostani ideig, augusztus végén sem állnak teljesen rendelkezésre azon iratok, amelyek alapján nyilvánosnak lehetne minősíteni a beruházás dokumentációját. A TASZ (Társaság a Szabadságjogokért –

a szerk.

) ügyvédje,

Bodnár Beáta

a SZEGEDma.hu-nak megerősítette, hogy ezidáig a szegedi polgármesteri hivatal és az általa fenntartott Szegedi Vásár és Piac Kft. törvényi kötelezettségének nem tett eleget, nem hozta nyilvánosságra a beruházás teljes dokumentációját az alapján, amelyre kötelezi az LB a szegedi önkormányzatot. „A végrehajtási eljárás megindul, ez alapján a bíróság fogja kötelezni az érintett szerveket, hogy adják ki, és tegyék nyilvánossá azon adatokat, amellyel nyilvánosnak tekinthető minden részlet a beruházással kapcsolatban” – nyilatkozta lapunknak Bodnár Beáta ügyvédnő. Portálunk megtudta, hogy a végrehajtási eljárás keretében feltételezhető, hogy a végrehajtástól számítva napi 500 ezer forintos pénzbírság fogja sújtani az önkormányzatot amellett, hogy kötelezővé fogják tenni a városvezetőknek a dokumentációk nyilvánosságát. Felmerül a kérdés, mi végre ez a nagy titkolózás az önkormányzat részéről, hogy hónapok elteltével sem hajlandó kiadni a dokumentációval kapcsolatos anyagokat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.