Közélet

Perben a Mars téren – lesz-e egyezség?

Perben a Mars téren – lesz-e egyezség?

2010. július 12., hétfő
Perben a Mars téren – lesz-e egyezség?
A Mars téri piac évtizedek óta Szeged éléskamrája. A „bazár” jellegű piacból most egy XXI. századi, korszerű market létesül. Az önkormányzati beruházás érdekében az idő sürgetése miatt, a piacterület igazgatója elbontatta a beruházás helyszínén álló felépítményeket – a kereskedők szerint jogellenesen. A károsultak nyílt levelet intéztek a piac igazgatójához, amelyet nemrég olvashattak portálunkon; a károsultak szerint ez a levél akár alapja lehetne a peren kívüli megállapodásnak is. A szegedi önkormányzat egy belvárosi rekonstrukció keretében, uniós támogatással újítja fel az idős piacteret, a munkálatok lassan a végéhez közelednek. A beruházás, az innováció nem megy zökkenőmentesen: egy tucat kereskedővel a mai napig perben áll a város. A korszerű piac a 60-as évek végétől eredetileg kiskereskedelmi egységeknek adott üzemelési lehetőséget. Az akkori idők jogszabályai és a tanács lehetővé tették, hogy építési engedéllyel elárusító pavilonok jöjjenek létre. Nemrégiben darabokra hullva lehetett őket látni, szeméthalomként díszítve a Mars teret.

Valakinek felelni kell?

„A hatályos építési törvény értelmében, a több mint tízéves pavilonok csak építőhatósági, azaz jegyzői jogkörben lehettek volna bonthatók, ha a beruházástól függetlenül ez jogilag indokolható lett volna” – nyilatkozta portálunknak Németh János, a kereskedők szóvivője. „Értelemszerűen így a jegyzőn kívül mindenki más jogosulatlan személy, aki elrendeli a bontást. A piacot üzemeltető cég azzal érvel, hogy csak áthelyezés volt, de a képi bizonyítékok is alátámasztják, hogy szinte ledózerolták az építményeket mindenféle hatósági rendelet, engedély s a tulajdonosok hozzájárulása nélkül. A bontás elindítására, vagy épületek áthelyezésére dokumentálhatóan a jegyző nem adott felhatalmazást. Az épületek mégis egy éjszaka alatt eltűntek. Szerintem a beruházás érdekében egyfajta 'közös megegyezés', más néven, peren kívüli egyezség lett volna célszerű, így azonban jogellenes cselekedet történt, amiért valakinek felelnie kell. Az ügy így a választások előtt biztos nem tesz jót sem a városvezetőknek, sem a városnak, sem az ünnepélyes keretek között épülő piacnak” – így a szóvivő.

Vélemények a bontásról

Megkerestük Tóth Tamást, a beruházást kivitelező Merkbau Kft. projektmenedzserét. „Igen, kaptunk a bontásra megbízást a piactól. Nekünk a piac építésére van szerződésünk, a projekt mögött meghúzódó viszonyokat nem szeretnénk vizsgálni. Nem is a mi dolgunk. Egyébként ilyenekről, hogy vitás a jogi háttér, hallottam, én is olvastam az újságokat” – mondta a telefonban. „Megdöbbentő az ügy. A motiváció kérdése sem elhanyagolható ugyan, de ennél fontosabb kérdés, hogy ez a bontás önbíráskodásnak minősülhet, mert közben a pavilonokkal kapcsolatban folyik még per” – jegyzi meg a neve elhallgatását kérő, szegedi, MSZP-s kötődésű önkormányzati elöljáró. „Az épületek csak szakhatósági jogkörben bonthatók, így ezt a folyamatot is csak hivatalos személy rendelhette volna el. A piacigazgató az önkormányzat alkalmazottja, nem egy hivatalos személy. De a konkrét ügy ismerete nélkül többet nem tudok mondani” – mondta portálunk munkatársának Zamecsnik Péter, fővárosi sztárügyvéd.

Pusztai: perben álló felek nem szoktak levelezni

A helyzet megoldása hatványozottan sürgető, hiszen a jogi anomáliák könnyen beárnyékolhatják a közeljövőben átadásra kerülő, felújított piacteret. Kérdés, hogy vajon születik-e az ügyben egyezség. Felkerestük Pusztai Lajost, a piacot üzemeltető cég, a Szegedi Vásár és Piac Kft. vezetőjét, aki érdeklődésünkre elmondta, hogy megkapta a fent említett nyílt levelet, azt továbbította a cég ügyvédjének, s ő dönt majd a válaszról. Arra a kérdésre, hogy ő rendelte-e el a bontást, és nem tartja-e aggályosnak azt, hogy hatósági döntés nélkül nyúltak hozzá magántulajdonokhoz, az igazgató annyit mondott, hogy mivel jelenleg is perben áll a kereskedőkkel, nem kíván konkrét kérdésekben nyilatkozni, majd megjegyezte, hogy egyébként perben álló felek nem szoktak levelezni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.