Közélet

Arzénos vizet iszunk – tiszta vizet a csapokba + HANG

Arzénos vizet iszunk – tiszta vizet a csapokba + HANG

2010. július 12., hétfő
Arzénos vizet iszunk – tiszta vizet a csapokba + HANG
Nem követte túl nagy érdeklődés a Dél-alföldi Ivóvízminőség-javító Program bemutatására szervezett lakossági fórumot. Ha egészen pontosak szeretnénk lenni: több volt az újságíró, operatőr és fotós, mint az érdeklődő civil. Az Insomnia Reklámügynökség által ismertetett prezentáción jelen volt Nagy Sándor alpolgármester, Király Zoltán, a DARFÜ igazgatóhelyettese, valamint a reklámügynökség szakemberei. A fórumon megtudtuk, hogy Magyarországon az ivóvízben található káros anyagok javarészt természetes eredetűek. A vízszennyezők összesen 507 településen több mint 1,6 millió lakost érintenek. A legsúlyosabb problémát az arzén jelenti. A felmérések szerint nálunk 1,4 millió ember fogyaszt az új – az Európai Unióban elfogadott –, határérték fölötti arzénkoncentrációjú vizet. Egyes káros anyagok (vas, mangán) határérték feletti előfordulása csupán érzékszervi kifogást eredményez, előfordulnak azonban olyan összetevők (nitrit, nitrát, ammónia, bór, fluorid, arzén), amelyek szabad szemmel nem láthatók, mégis komoly megbetegedéseket, olykor rákos elváltozásokat okozhatnak. A dél-alföldi régióban végzett rendszeres mérések kimutatták, hogy a szolgáltatott ivóvíz minősége sok helyen nem felel meg az EU irányelveiben és a magyar kormány által meghatározott paramétereknek.
Az EU-hoz történő csatlakozás ugyanis szükségessé tette a szolgáltatott ivóvíz minőségére vonatkozó, a korábbi magyar szabványoknál szigorúbb közösségi határértékek alkalmazását, ami ugyanakkor jelentős fejlesztéseket tesz szükségessé. A feladatok elvégzésének támogatására indultak el az ivóvízminőség-javító programok a magyar kormány és az EU anyagi hozzájárulásával, amely a 80-85 százalékot is elérheti, így az érintett önkormányzatoknak csupán 15-20 százalékot kell biztosítaniuk. Utolsó fázisába érkezett a 3 megyét és 214 települést érintő Dél-alföldi Ivóvízminőség-javító Program előkészítése. Megalakult a beruházás megvalósítását végző 19 projekttársulás és körvonalazódtak a munkálatok műszaki, pénzügyi feltételei is. Kétmilliárd forintba kerülnek az előkészületek, ebből 1,7 milliárdot biztosít a magyar állam, 360 milliót az önkormányzatok, kb. 80 milliárdot pedig az EU áll. Szeged Algyővel közösen vágott bele e jövőt meghatározó jelentős beruházásba. A megvalósítandó műszaki megoldások között szerepel 5 szegedi vízműtelep fejlesztése, új gépházakat, UV-berendezéseket, dekantáló medencéket, nyersvíz-medencéket, új irányítástechnikát, tisztító technológiákat stb. létesítenek. A projekt műszaki megvalósítása remélhetőleg jövőre elkészül. A fórumon elhangzott az is, hogy a beruházás településenként eltérő mértékű vízdíjemeléssel jár majd, Szegeden azonban – ahogy azt kérdésünkre Nagy Sándor alpolgármester megerősítette – nem kell a vízdíj drámai növekedésére számítani.
Hallgassa meg a Nagy Sándorral készült hanganyagunkat!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.