Közélet

Víz alatt a Rengey utca lakói

Víz alatt a Rengey utca lakói

2010. június 10., csütörtök
Víz alatt a Rengey utca lakói

Mindenki oldja meg a problémáját egyedül

Losonczi-Tóth József hívta fel figyelmünket a Rengey utca 27. szám alatt lakó Szilágyi Zoltánné panaszára. A Csallóközi utcában vízelvezető árkot építettek, de csak az egyik oldalon. A másikon nagyobb esőzésekkor az út lejtése és a telkek alacsony fekvése miatt a házak tövében összegyűlik a víz, és átnedvesíti a falakat. A hetek óta tartó esőzések miatt a helyzet most súlyosabb, mint valaha.Szilágyiné Marika háza teljesen átázott, a fényképeken is látható, hogy 50-60 centiméter magasságig a falak is feláztak. A ház tulajdonosa korábban már megkereste problémájával az önkormányzatot, de érdemi változás nem történt. A polgármesteri hivatal városüzemeltetési irodájának környezetgazdálkodási és közmű osztálya reagált a lakossági bejelentésre. Idén január 15-én helyszíni szemlét tartottak, ahol a csapadékvíz-elvezető hálózat üzemeltetője, a Szegedi Vízművek Zrt. és kezelője, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. munkatársai is jelen voltak. Megállapították, hogy „a Rengey utcában egyoldali, nyílt, burkolt csapadékvíz-elvezető rendszer van kiépítve. Az utca páratlan oldalán a vízelvezetés nem megoldott, járdaburkolat nincs, az útburkolat az utca páros oldala felé egyoldali lejtéssel lett kialakítva.” A Rengey utca 27. szám alatti ingatlan a terület legmélyebben fekvő része.

Ha önerőből nem megy

Helyszűke miatt előtte nincs lehetőség vízelvezető árkok kialakítására, az ingatlan vízelvezetésének lehetőségét víznyelő telepítésével és annak az utca páros oldalára történő átkötésével tudják biztosítani a Vízügyi Építési Alap rekonstrukciós hányadának terhére. A fent leírt műszaki megoldás azonban önmagában nem oldja meg az ingatlan vízelvezetését, tekintettel arra, hogy a ház a közterületnél mélyebb fekvésű. A közműosztály válaszlevele szerint a csapadékvizet az ingatlanon belül kellene összegyűjteni és a víznyelőre rákötni. Ez a tulajdonos feladata. Az iroda javasolja, hogy anyagi lehetőségéhez mérten és az ingatlan védelme érdekében – a Szegedi Vízmű Zrt. kivitelezési munkálatait követően – a belső vízelvezetési rendszerről gondoskodjon a tulajdonos, a munka ütemezéséről pedig tájékoztatást küldjön az iroda vezetőjének, Molnár Lászlónak. Ez mind szép és jó, de honnan vegyen Szilágyi Zoltánné többszázezer forintot, hogy a saját portáján belül eleget tegyen a hatóság követelményeinek, amikor minimálbérből tengődik, és a házát - 20 éves munkájának a gyümölcsét - nemrég újította fel. „7 centiméterrel alacsonyabban fekszik a portám, mint a kocsiút, esőzéskor mindig úszik a telek” - meséli Marika. „Korábban is volt gond, amikor legutóbb kiöntött a Tisza, akkor is rengeteg vizet szivattyúztak ki tőlünk a tűzoltók. Hiába tölteném fel a portám, körbe vagyok építve, semmit sem változna a helyzet” – mondja elkeseredve Szilágyiné. Marika tavaly megkereste a helyi önkormányzati képviselőt, Lauer Istvánt (MSZP), hogy legalább a járda kiépítésében legyen a segítségére. A képviselő azt kérte, számolja meg, hány járdalapra lenne szüksége. Nem számolta, így nem történt semmi. Megkerestük Lauer képviselőt, aki megerősítette, tavaly valóban szó volt a járdáról, de Szilágyiné azóta sem jelentkezett. A városatya a mostani problémáról nem értesült, de megígérte, ha teheti, mielőbb személyesen is felkeresi a károsultat és megpróbál segíteni neki. A járdalapok kiszállítása hamarosan megkezdődik, így Lauer István azt üzeni Szilágyinénak, mérje le a járdát és jelezze, hány járólapra lenne szüksége. Később visszahívott a képviselő, és azt tanácsolta Marikának, keresse fel a vízügyeseket, mert ügyeleti szolgálatuk is intézkedik ilyen esetekben. Marikát is értesítettük, aki örömmel vette a jó hírt, s ha problémája egy csapásra nem is oldódott meg, legalább valami elkezdődött. Az utcában nemcsak Szilágyiné küzd hasonló panaszokkal, a víz más családok életét is alaposan megkeseríti.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.