Közélet

Korlátozná az új bevásárlóközpontok építését a szegedi alpolgármester

Korlátozná az új bevásárlóközpontok építését a szegedi alpolgármester

2010. június 19., szombat
Korlátozná az új bevásárlóközpontok építését a szegedi alpolgármester

A jelenleg működő és a korábban már engedélyezett öt-öt bevásárlóközponton kívül megtiltaná új, 10 ezer négyzetméternél nagyobb alapterületű üzletek építését a csongrádi megyeszékhelyen Nagy Sándor (Szabad Város Egyesület) szegedi városfejlesztési alpolgármester.

Az önkormányzati képviselő egyéni indítványában kifejti: a kilencvenes évek óta egyre nagyobb kereskedelmi létesítmények épültek Szegeden. A bevásárlóközpontok elhelyezkedése alkalmazkodott a nagy árvíz után kialakult sugaras-gyűrűs városszerkezethez. A politikus eredménynek tartja azt is, hogy a központokat korábban is beépítésre szánt területeken, több esetben felszámolt ipartelepeken létesítették, így kialakításuk nem járt a zöldterület csökkenésével. Egy 2007-ben készített tanulmány szerint Szegeden már szükségtelen a nagy kereskedelmi létesítmények telepítésének ösztönzése, mivel megfelelő az ellátottság, és – a tervezett beruházásokat is figyelembe véve – lényegében minden városrészből gyorsan elérhető egy-egy áruház. Az alpolgármester szerint a jelenlegi kereskedelmi struktúra megfelelően biztosítja a vásárlók számára fontos árversenyt, alkalmazkodik a városszerkezethez, ezzel minimalizálja a közlekedési terhelést, és nem jár zöldterületek megszüntetésével. A képviselő ezért azt javasolja a közgyűlésnek, hogy a korábban erre a célra kijelölt öt helyszínen kívül ne engedélyezze új, 10 ezer négyzetmétert meghaladó alapterületű kereskedelmi-szolgáltató létesítmény építését. Az alpolgármester indítványáról június 25-én tárgyal a szegedi közgyűlés.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.