Közélet

A vízre tűz – adomány tűzijáték helyett?

A vízre tűz – adomány tűzijáték helyett?

2010. június 24., csütörtök
A vízre tűz – adomány tűzijáték helyett?
Már 121 ezren csatlakoztak egy közösségi portálon megjelent kezdeményezéshez, amely azt javasolja, hogy idén az augusztus 20-i tűzijátékokra fordítandó milliókat inkább az árvízkárosultak megsegítésére költsék. A Facebookon lévő „Mondjunk le az augusztus 20-i tűzijáték élményéről az árvízkárosultak javára!!!” csoport a vidéki városoktól is kéri, fontolják meg az adomány lehetőségét. Szegeden egy iwiw-csoport is csatlakozott e mozgalomhoz.
Az ügyben már körlevél is terjed az interneten, amely szerkesztőségünkhöz is eljutott, és melyet a levél küldői kérnek e-mailben minél több embernek továbbítani: „Mondjunk le augusztus 20-án a tűzijátékról, az árvízkárosultak megsegítésére! Nekünk csak látvány, nekik az élet. A múló látvány helyett maradandó, életre szóló segítség! Egyetértesz? Menjen ez a lista körbe egész MAGYARORSZÁGON! Klikkelj a "Továbbítás"-ra, írd a neved a lista végére, és küldd el minél több ismerősödnek!”
A kormányszóvivő arról nyilatkozott, hogy ők is a közösségi portálról értesültek az ügyről, a kormány megfontolja a kezdeményezést, s a jövő heti ülésén megtárgyalja. A mozgalomhoz óráról órára egyre többen csatlakoznak, míg a csoport szerdán 60 ezer tagot számlált, csütörtök délre a csatlakozók száma már megduplázódott: 121 ezer szimpatizánsa van a kezdeményezésnek. Egy másik közösségi portálon, az iwiw-en is elindult egy hasonló klub, sőt a www.szegediwiw.hu oldal külön a városunkban tartandó tűzijáték rendezési költségének felajánlását is kéri az árvízkárosultak javára. Felkerestük az augusztus 20-i ünnepséget rendező önkormányzati cég, a Szegedi Városkép Kft. ügyvezető igazgatóját, Szélpál Gábort, aki érdeklődésünkre elmondta, hogy a szegedi tűzijáték költsége 3 millió forint. Ahhoz, hogy a 20-i nap fő látványossága elmaradjon, közgyűlési döntés kell. Az ügyvezető szerint azonban a legnagyobb probléma az ügyben az, hogy a tűzijátékot a város a kereskedőktől befolyó bevételekből fedezi, s félő, ha előre bejelentik, hogy nem lesz tűzijáték – ami leginkább vonzza az embereket –, akkor kevesebb lesz a kereskedő is, s a pénzügyi forrás is jelentősen csökkenhet. A kétnapos rendezvényre egyébként közel 70 ezer ember szokott kilátogatni – tűzijátékostul. Kérdés marad tehát, hogy az önkormányzati hatáskörbe tartozó városi rendezvények csatlakoznak-e az alulról jövő kezdeményezéshez, mint ahogy egyelőre még az is, hogy jövő héten a kormányülésen milyen döntés születik a közel 100 milliós állami tűzijáték sorsáról.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.