Közélet

Századvég: sosem látott népszerűségnek örvend Orbán Viktor

Századvég: sosem látott népszerűségnek örvend Orbán Viktor

2010. május 28., péntek
Századvég: sosem látott népszerűségnek örvend Orbán Viktor

A Századvég Alapítvány az országgyűlési választásokat követően első alkalommal készített országos, közéleti közvélemény-kutatást. Vizsgálatuk szerint a kormányrudat átvevő Fidesz-KDNP a választásokon elért - és kétharmados parlamenti többséget biztosító - társadalmi támogatottságát májusban tovább növelte. A felmérés szerint Orbán Viktor, új miniszterelnök népszerűsége a jelenleg mérténél még sosem volt magasabb.

Az áprilisi országgyűlési választások első fordulójában a Fidesz-KDNP közös listájára a választópolgárok közel 53 százaléka voksolt. Nagyjából egy hónappal a választások után az embereknek már 63 százaléka támogatná a pártszövetséget. A növekvő szimpátia egyfelől az ilyenkor tapasztalt győzteshez húzással magyarázható, másrészt jelzi, hogy a kormányzati pozícióba került Fidesz-KDNP tervei, megvalósításra váró intézkedései találkoznak a szélesebb választói elvárásokkal. A biztos szavazó pártválasztók körében az MSZP támogatottsága 16, a Jobbiké 11 százalék. Az LMP ebben a körben 8 százalékon áll - olvasható a Századvég Alapítvány honlapján. A kutatás az új miniszterelnök személyével kapcsolatos véleményeket is nagyító alá vette, mely szerint

Orbán Viktor

második ciklusának kezdetére sosem látott népszerűségnek örvend. A választópolgárok majd kétharmadának kedvező véleménye van Orbán Viktorról (63%), míg

Mesterházy Attilát

(20%) vagy

Vona Gábort

(18%) csak a megkérdezettek egyötöde ítéli meg pozitívan. A választópolgárok 83 százaléka szerint a leendő kormányfő készen áll az ország vezetésére.

További részleteket a Századvég Alapívány honlapján olvashat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.