Közélet

Folytatnák az EU-bővítést a nyugat-balkáni vezetők

Folytatnák az EU-bővítést a nyugat-balkáni vezetők

2010. május 30., vasárnap
Folytatnák az EU-bővítést a nyugat-balkáni vezetők

Az EU tagállamait sújtó pénzügyi válságot nem az unió bővítése idézte elő, ezért azt nem szabad leállítani - hangsúlyozták szombaton a nyugat-balkáni országok vezetői - olvasható a Vajdaság Ma hírportálon.

Boris Tadić

szerb,

Ivo Josipović

horvát és

Filip Vujanović

montenegrói elnök, valamint a bosznia-hercegovinai kollektív államelnökség három tagja,

Haris Silajdžić, Željko Komšić

és

Nebojsa Radmanović

az Igmani Kezdeményezés 21. ülésén vett részt a bosznia-hercegovinai fővárosban. A szervezet 140 civil szervezetet tömörít. Eredetileg a "daytoni háromszöget" alkotó három állam (Jugoszlávia, Horvátország, valamint Bosznia- Hercegovina) hozta létre, de mivel a Szerbia és Montenegró alkotta Jugoszlávia felbomlott, már négy országra terjed ki. A 2000-ben alakult szervezet arról kapta a nevét, hogy 1995 áprilisában emberi jogi aktivisták Szarajevó ostromakor megmászták a város melletti Igman hegyet, így tiltakozva a háború és az öldöklés ellen. Célja az, hogy mielőbb normalizálódjanak a bosznia-hercegovinai háborút lezáró daytoni békemegállapodás aláírói közötti kapcsolatok. A szombati találkozón az államfők leszögezték, hogy bár országaik az EU-integráció más és más szakaszában vannak, segíteni fogják egymást a tagság elnyerésében. Felszólították az EU külügyminisztereit, hogy erősítsék meg: továbbra is az a céljuk, hogy a nyugat-balkáni országok az EU tagjaivá váljanak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.