Közélet

Jelképesen átadták a „Genomikai Susnyást” + HANG, PANORÁMA

Jelképesen átadták a „Genomikai Susnyást” + HANG, PANORÁMA

2010. április 2., péntek
Jelképesen átadták a „Genomikai Susnyást” + HANG, PANORÁMA
Elvileg már két napja áll a Genomikai Innovációs Központ Szegeden, egy új buszpályaudvar és egy ötezer férőhelyes sportcsarnok mellett. Gyakorlatilag a pusztában tartott sajtótájékoztatót a meg nem valósult beruházásokról Gyimesi László, a Fidesz szegedi szervezetének elnöke és Makrai László biológus, akik a nemzeti színű szalag átvágásával szimbolikusan átadták a fel nem épült központot. „Genomikai központ helyett Genomikai Susnyás” – fogalmazott a Gyimesi László, a Fidesz szegedi szervezetének elnöke pénteki sajtótájékoztatóján, miután a két felmosó nyél közé kifeszített nemzeti színű szalagot átvágta Makrai László biológussal a beruházás tervezett helyén. A Genomikai Innovációs Központot (GIK) március 31-én kellett volna átadni, melynek alapkövét tavaly év elején ünnepélyes keretek között Botka László MSZP-s polgármester tette le a Szegedi Vadaspark szomszédságában álló üres telken. Induló biotechnikai cégek bázisa lett volna a GIK, mely állami, önkormányzati, egyetemi, továbbá magyar tudományos akadémiai háttérrel valósult volna meg. „Sajnos, amint láthatjuk, MSZP-s stílusban zajlik a beruházás, a szocialisták és havercégeik vakvágányára került a központ, az egymilliárdos támogatás elúszik. A Biopolisz zászlóshajójának szánt projekt már vízre bocsátásakor elsüllyedt” – fogalmazott Gyimesi. Elmondta, hogy információk szerint a Szeviép Zrt. nem fizette ki a 85%-os üzletrészt sem, amiért a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Zrt. felszámolási eljárást kezdeményezett ellene. Gyimesi szerint Szeged ismét veszített, hiszen Botka személyes ígérete ellenére a GIK helyén egyetlen kapavágás nem történt az alapkőletétel óta. A sajtótájékoztatón Makrai László biológus arra hívta fel a figyelmet, hogy a szegedi városvezetés ezúttal sem egyeztetett a tudományos műhelyekkel a beruházás kapcsán. „Egy olyan helyszínt terveztek meg gazdasági érdekek mentén sodródva, ami teljesen alkalmatlan lett volna izoláltsága folytán funkciója betöltésére” – mondta Makrai. Emlékeztetett rá, hogy egy hasonló központot az MTA is megálmodott Szegedre, és a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Központ területén kívánták létrehozni. Mivel azonban a meg nem épült GIK nyert támogatást, az MTA és az SZTE elképzelése nem valósulhatott meg. Makrai szerint a GIK egyébként egy kongó irodaház lenne csupán, hiszen a tudományos műhelyektől messze épült volna fel.
Hallgassa meg a Rádió88 Gyimesi Lászlóval, a Fidesz szegedi szervezetének elnökével készített hanganyagát!Szeged Biopolisz Genomikai Innovációs Központ építési területe, Szeged

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.