Közélet

Gallup: biztos Fidesz-előny, fej-fej mellett az MSZP és a Jobbik

Gallup: biztos Fidesz-előny, fej-fej mellett az MSZP és a Jobbik

2010. március 27., szombat
Gallup: biztos Fidesz-előny, fej-fej mellett az MSZP és a Jobbik

A Gallup március harmadik hetében végzett felmérése alapján a teljes népesség körében a Fidesz 45 százalékos támogatottságot tudhat maga mögött. Az MSZP és a Jobbik egyaránt 10-10 százalékon áll, az LMP-re a megkérdezettek 3 százaléka, az MDF-re pedig 1 százaléka voksolna.

A Gallup Intézet modellezte a listás szavazatok várható arányát is. Eszerint a kampány hajrája előtt a Fidesz a listás szavazatok 60 százalékát szerezheti meg, az MSZP 17 százalékot, a Jobbik pedig 16 százalékot kaphat április 11-én. Az LMP a bejutást jelentő 5 százalék környékén helyezkedik el, míg az MDF-nek - a 2 százalékos eredményével - meglehetősen kevés esélye mutatkozik a parlamenti tagságának megőrzésére. Az Intézet vizsgálta a várható részvételi arányt is: a megkérdezettek 66%-a biztosra vette a választásokon való részvételét, de csak 56%-uk gondolja úgy, hogy akkor is leadná a voksát, ha valamilyen halaszthatatlan dolga akadna aznap. A korábbi tapasztalatok alapján a valós részvételi arány a két érték között várható.

További részleteket a Gallup honlapján olvashat

.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.