Közélet

A Parlamentben a Mars téri bontás ügye

A Parlamentben a Mars téri bontás ügye

2009. december 1., kedd
A Parlamentben a Mars téri bontás ügye
Kedden hajnalban, fél egy körül parlamenti felszólalásában antidemokratikusnak nevezte a Mars téri bontás módszereit Bodó Imre fideszes országgyűlési képviselő. Burány Sándor államtitkár a városvezetés kommunikációját szajkózta, Bodó Imre pedig szociális boltok létesítésével alternatívát kínál az új piacról később esetleg kiszoruló kereskedőknek. Alább először Bodó Imre felszólalását tesszük közzé. Tisztelt Ház! Tegnapelőtti nap advent első vasárnapja volt. Adventus szó latin eredetű, jelentése eljövetel, megérkezés. Tegnapelőtt Szeged városában a Mars téri árusok részére eljött, megérkezett a városvezetés, dózerek, daruk, flexek és őrző-védők személyében. Tegnapelőtt a szocialista városvezetés a városközpontban ünnepség keretében meggyújtotta a Dóm előtti gyertyát, közben tudta, hogy több utcával arrébb botrány készülődik. Miért kell a magyar parlamentben Szeged ügyeivel foglalkozni? Azért, Tisztelt Ház, mert a történtek nem maradhatnak szó nélkül, nem maradhatnak következmények nélkül. A városvezetés építeni szeretne, de a célok elérésében rendkívül sok hibát vét. Az árusok szeretnének megélni, míg a vásárlók a kiszámíthatóságra és a rendre törekednek. Sajnos bírósági kereset bírósági keresetet követett az elmúlt időszakban. A Csongrád Megyei Bíróság a várossal szemben a vagyonukért küzdő kereskedőknek adott igazat. Mindenki azt várta, hogy eljön a megegyezés kényszere, és mindenki azt teszi, ami a dolga. Erre tegnapelőtt megjelent az erő az éj leple alatt, és alattomosan nekivágott a takarításnak.
Tisztelt Ház, Szegeden tegnapelőtt megjelent az erő. Mintha már találkoztunk volna ezzel a módszerrel Budapest utcáin. No ez az, ami napirend előtti felszólalásra késztetett, mert mindaz, ami történt, demokráciaellenes. Immáron közel húsz éve, hogy magunk mögött hagytuk a diktatúrát. Azt hittem, hihettük, hogy erőszak nem történhet többet, mégis megtörtént, mégpedig olyan erővel, ami mindent elsöpört: zúgtak a gépek, vágták a rácsokat, ürítették ki a boltokat, hordták teherautóra mások holmiját, közben a tulajdonosok a kerítésen kívülről figyelték a megalázást, közben a sajtó előtt azt fejtegették, hogy felsejlik számukra a múlt, amit már igyekeztek elfelejteni. Azt kérdezték: ez lenne a demokrácia? Számít valamit a bírósági ítélet, mert ha számít, akkor mi történik itt? Kértek rendőri segítséget, de ők sem tudtak kerítésen belül menni. Látszott, hogy a szegedi városvezetés és annak kft.-je, aki a piacot működteti, a végsőkig elmegy, és nem ismer korlátokat, ez az, amit nem lett volna szabad elkövetni. Tisztelettel: Bodó Imre

Szociális bolthálózat januártól

„Az én hozzászólásom a jog betartására és az erőszaknak az elsöprésére vonatkozott, és Burány Sándor (MSZP, a nemzeti fejlesztési és gazdasági minisztériumi államtitkára reagált szavaimra” – nyilatkozta portálunknak Bodó Imre, aki hozzátette, hogy az államtitkár a város kommunikációját vette kölcsön, miszerint 13 kereskedő érdeke nem állhat szemben 500-éval, és tudomása szerint a bíróság ingóságnak minősítette a pavilonokat, azok így jogszerűen áthelyezhetőek. „Azt is mondta Burány, amennyiben úgy gondolom mégis, hogy a jogállamiság sérült, forduljak a független magyar bírósághoz” – fűzte hozzá az országgyűlési képviselő. „Én a magam részéről teljesen egyetértek a kereskedőkkel, és arra fogom ösztökélni őket, tegyék világossá, hogy az árukészlet nem lesz olcsóbb, még ha felépül is a csarnok, mert az igen borsos bérleti díjakat bizony ki kell majd gazdálkodni. Viszont itt és most szeretném bejelenteni, hogy január közepétől Felsővárosban és Tarjánban is meg fogunk nyitni olyan szociális boltokat, ahol első kézből, az őstermelőktől beszerzett hazai terményeket fogunk árulni, és ez a bolthálózat egy új alternatíva is lehet a Mars térről a magas bérleti díjak miatt kiszorult termelőknek” – így Bodó.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.