Közélet

Mars tér: aljas és mocskos eljárásról beszélnek

Mars tér: aljas és mocskos eljárásról beszélnek

2009. november 30., hétfő
Mars tér: aljas és mocskos eljárásról beszélnek
Bodó Imre és Kalmár Ferenc ellenzéki politikusok hétfő reggeli rendkívüli sajtótájékoztatójukon azt mondták: a vasárnap esti Mars téri bódébontó akció bizonyítja, Botka László és baráti köre nem demokráciát, hanem önkényuralmi rendszert működtet Szegeden. Aljas és mocskos akciónak nevezte a vasárnap esti bódébontásokat Kalmár Ferenc önkormányzati képviselő. A KDNP országos alelnöke arról tájékoztatott: a vállalkozókat nem értesítették ki, a piacot üzemeltető önkormányzati cég lezárta, őrző-védősökkel vetette körül a területet, a kereskedőket nem engedték be saját javaikhoz, áruikhoz, pénztárgépükhöz. Emellett az országgyűlési és az önkormányzati képviselőknek sem biztosították a belépés lehetőségét. Történt mindez ráadásul az éj leple alatt, advent első vasárnapján. Kalmár úgy fogalmazott: Botka László (MSZP) polgármester nem először hajtatott végre ilyen aljas és mocskos akciót. Korábban a tömegközlekedési projekt kapcsán a Rókusi körúton hajnalban vágták ki a fákat, ráadásul gyökérből, törzsből, szakszerűtlenül, az esetleges tiltakozásnak esélyt sem hagyva. A KDNP szegedi frakcióvezetője szerint a vasárnapi események is a hatalom pánikjára utalnak. Akár van jogi alap, akár nincs, a városvezetés át akarta adni a beruházási területet a kivitelezőnek, hogy jövőre, a választási kampányban át lehessen vágni a szalagot a piacon. „Botka Lászlóék mindent a politikai célkitűzéseiknek rendeltek alá, a jogot, a demokráciát és az emberi méltóságot. A Mars téren megalázták az embereket” – fejtette ki.
Bodó Imre, aki politikustársához hasonlóan a kordonokon kívülről figyelte vasárnap este a bontást – úgy folytatta: az ilyen eljárás a diktatúrákra jellemző, nem a demokráciára, s az 1918-as kommunista forradalomból maradhatott hátra. „Ez nem demokrácia, ami Szegeden zajlik, hanem Botka László és baráti köre – így Ujhelyi István – önkényuralma” – minősítette a történteket. Döbbenetesnek nevezte, hogy országgyűlési képviselőként sem engedték a területen belül tájékozódni, valamint hogy a kiérkező rendőrök nem léptek közbe annak érdekében, hogy a kereskedők bejuthassanak a saját magántulajdonukhoz. Hogyan számoljanak úgy el a kereskedők magánvagyonukkal, például az adóhivatal felé, ha az úgynevezett ’leltárellenőrző bizottságban’, mely állítólagosan odabent rendezkedett, maguk a tulajdonosok nem vehettek részt? – tették föl a kérdést az ellenzéki politikusok. „Ész nélkül nem lehet várost fejleszteni. Addig sem, amíg tisztázatlanok a jogi viszonyok. Senki érdeke sem sérülhet, különben ez nem demokrácia. Számomra felfoghatatlan Botka László észjárása. Normális körülmények között nem taposunk át embereken még akkor sem, ha egy fejlesztés esetleg csúszik” – összegzett a fideszes honatya, aki hozzátette: a Mars téri ügyet mindenképpen a jog eszközeivel kellett volna megoldani. A sajtótájékoztató után Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester aláírásával a következő sajtóközlemény érkezett szerkesztőségünkhöz Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzatától: 13 ember érdeke 170 ezeré ellenében Tizenhárom Mars téri kereskedő évekkel ezelőtt jogerősen megszüntetett bérleti szerződéssel, visszavont működési engedéllyel és mindenféle jogalap nélkül fejenként több tízmillió forintot követelt Szeged város adófizetőitől ingóságaiért. Azzal zsarolták a várost, hogy miután ingóságaik építési területen vannak, ottlétükkel megakadályozzák a terület rendezését és az új nagycsarnok építését. Elképesztő és felháborító, hogy a Fidesz ismét nem a város, 170 ezer szegedi és több mint 500 Mars téri kereskedő érdekében lép fel, hanem 13 magánszemélynek kíván sok tízmillió forintot jogtalanul kifizetni. Ez is bizonyítja, hogy Kalmár és Bodó urak alkalmatlanok és méltatlanok a város vezetésére.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.