Közélet

Búcsú Szigethy Kálmántól

Búcsú Szigethy Kálmántól

2009. november 13., péntek
Búcsú Szigethy Kálmántól
A nemrégiben elhunyt Szigethy Kálmánra, kit kedden helyeztek végső nyugalomra a Belvárosi temetőben, Pleskonics András soraival emlékezünk.

Szigethy Kálmán elköszönése helyett…

Megint köszönés nélkül ment el egy jóbarát… Nem volt egy elköszöngetős típus… Ő maga is azt mondaná – most, hogy az elköszönő szavakat keresgélem –, nem kell a felhajtás! Na jó, de legalább egy „főhajtásnyi” figyelmet hadd kérjek, Kedves Kálmán Barátom, mert ahhoz képest, ahányan végső búcsúdnál együtt voltak, Neked sokkalta több, illő búcsúzásra számot tartó ismerősöd és barátod van. Ebben én egészen biztos vagyok. Olyan hihetetlenül hirtelenül távoztál el válságainkba temetkező életünkből, hogy halálhíred sem érte utol önmagát… Nem jutott el, talán nem is akart eljutni a hír mindenkihez… Én is úgy vagyok ezzel, ha akarom, nem hiszem el…! Pedig, sajnos, a (halál)hír igaz: 72 éves korában, rövid szenvedés után elhunyt Szigethy Kálmán elektronikai műszerész; előkelő és nagy múltú nemesi család leszármazottja, négyszeres apa és négy unoka nagyapja… Néhány hete még derűs és életerős „alig-hatvanasnak” láttunk az utcán… Mint volt szomszédod-barátod, még gondoltam is, hogy ugyan milyen innovatív kreáción törheted éppen a fejed? Vajon mennyi ötletet és tervet vihettél magaddal túlvilági poggyászodban…?! Emlékszem, amikor mesélted, hogy Csabi fiad rapid pelenkázásának biztosítékául, hangjelzéses nedvességérzékelőt fabrikáltál… de munkahelyeiden (a szegedi egyetem, az El-Mű és a MOL Rt.) is rendkívül eredeti, „edisonos” megoldásaiddal, technikai truvájaiddal lettél híres és népszerű… A régi Tátra automobilod felújításában legkisebb fiad is részt vehetett, és azt ma is úgy idézi fel, mint gyermekkora legboldogabb időszakát… Sajnos, az a közös tervetek már nem valósulhat meg, hogy egymás mellett húzzatok a sztrádán az öreg Tátrákkal… Bizonyára sokan szerettek volna elköszönni Tőled azok közül is, akikkel olyan lelkesen és hittel vállaltad a közösséget a rendszerváltó pártban… és azok közül is, akikkel ma is összetartottál, és akik oly sok csalódás után még mindig bizakodnak a közélet megtisztulásában és a magyarság összefogásában, visszanyerhető méltóságában. Ezt a lelkierőt és pozitív hitet viszont nem vitted el ama képzetes kufferben… Ebből hagytál itt nekünk is bőven… Majd ki-kimegyünk hozzád a Belvárosi temetőbe, ahol immár szüleid mellett pihensz, és elmondjuk, mi hol tartunk a hitünkkel… Erős és derűs fiatal ember maradtál nekünk, Kálmán… Most felidézzük kedves, mosolyos baráti köszönéseidet, és sok ismerősöd, barátod nevében – illő tisztességgel és tisztelettel elköszönünk Tőled: az Ég adjon Neked békét és nyugalmat!

„ plesi ”

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.