Közélet

A szlovák miniszter szerint kitűnő a kisebbségek helyzete

A szlovák miniszter szerint kitűnő a kisebbségek helyzete

2009. szeptember 9., szerda
A szlovák miniszter szerint kitűnő a kisebbségek helyzete

A Szlovákiában élő kisebbségek helyzete, különösen a magyaroké kitűnő, ezért a jelenlegi helyzetben nincs szükség egy komplex nemzetiségi törvény előkészítésére, jelentette ki Marek Maďarič kulturális miniszter a Szlovák Televízióban – adta hírül a Felvidék Ma hírportál.

"Legyen szó akár az oktatásról, az óvodáktól egészen az egyetemig, vagy a több tíz magyar nemzetiségű polgármesterről vagy a szlovák parlament képviselőiről” – hozta fel érvként és bizonyítékként a kulturális miniszter, ami a magyar kisebbség szerinte kitűnő helyzetét illeti.

Csáky Pál

, az MKP elnöke még a Dzurinda-kormány idején kezdett hozzá egy átfogó, a nemzetiségekkel foglalkozó törvény előkészítéséhez. A pártelnök elmondása szerint a törvénytervezet szövege már készen van, de csak akkor terjesztik majd be a parlamentbe, ha esély lesz annak elfogadására. A ruszin kisebbség képviselője,

Vladimír Protivňák

szintén egyetért egy ilyen törvény előkészítésével és elfogadásával, ugyanakkor nincs kifogása a most elfogadott nyelvtörvénnyel szemben, sőt még az is elfogadható számára, ha bizonyos esetekben a törvény értelmében pénzbüntetést rónak majd ki. Csáky Pál meggyőződése, hogy a magyar és a többi szlovákiai kisebbség helyzete nem hasonlítható össze, mivel a magyarok a legnépesebb közösség, ráadásul míg a kárpáti németek vagy a ruszinok a szlovák nyelvet használják a nyilvános érintkezésben, addig a magyarok sokkal jobban ragaszkodnak az anyanyelvükhöz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.