Közélet

Döntött a szegedi önkormányzat a lakásvásárlás feltételeiről

Döntött a szegedi önkormányzat a lakásvásárlás feltételeiről

2009. szeptember 26., szombat
Döntött a szegedi önkormányzat a lakásvásárlás feltételeiről

Több rendeletet is módosított pénteki ülésén a szegedi közgyűlés annak érdekében, hogy az önkormányzat elővásárlási jogával élve megvehesse, majd a korábbi tulajdonosnak bérbe adhassa a nehéz helyzetbe került lakáshitelesek elárverezett ingatlanát.

Botka László

(MSZP) polgármester a rendeletmódosítás vitája során elmondta: a pénzintézetek és végrehajtók tájékoztatása szerint a válság kezdete óta nem növekedett Szegeden az ingatlanárverések száma. A közgyűlés döntése értelmében arról, hogy az önkormányzat él-e az árverésen értékesített lakások esetében jogszabály által biztosított elővásárlási jogával, az érintett személyes körülményeit, az ingatlan értékét és a tartozás nagyságát mérlegelve a Lakásértékesítési Bizottság dönt. Az önkormányzat akkor él elővásárlási jogával, ha az érintett szegedi lakos - akinek nincs más ingatlan a tulajdonában - kéri a lakás megvásárlását, illetve a hosszú távú bérbeadást. Feltétel az is, hogy a lakás ára és a tartozás között ne legyen egymillió forintnál nagyobb különbség, valamint az árverésen kialakult vételár az ingatlan becsértékének 70 és 120 százaléka közé essen. A korábbi tulajdonos, a lakás bérlője három év letelte után vásárolhatja vissza az ingatlant az önkormányzattól.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.