Közélet

„Gárdafóbia” miatt diktatórikus rendőri intézkedés?

„Gárdafóbia” miatt diktatórikus rendőri intézkedés?

2009. július 4., szombat
„Gárdafóbia” miatt diktatórikus rendőri intézkedés?
koszoruzas13
„Diktatúrára emlékeztető intézkedéseket tapasztaltunk Szegeden” – ezzel a szavakkal kereste fel szerkesztőségünket egy neve elhallgatását kérő olvasónk. Szavai a pénteki 907-ben lezajlott dicsőséges pozsonyi csata megemlékezésére utaltak, ahol a Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület és a sas íjászok kíséretében Fekete Pál történész mondott beszédet, s mikor aktuálpolitikai vetületeket szőtt mondataiba, a helyszínre lakossági bejelentés miatt érkezett járőrök félbeszakították szavait.

A megemlékezésen

Fekete Pál

történész a pozsonyi csata dicsőségét, jelentőségét idézte fel, később elkanyarodott a 20. század felé, mely szerinte a legvéresebb századunk, majd amikor arról szólt, hogy a horogkereszt és a vörös csillag árnyékában ugyanannyi ember szenvedett, a helyszínen tartózkodó járőrök félbeszakították beszédét.

Magyar Gárdának nézték a sas íjászokat?

A szervezők elmondták, hogy a rendőrök szerint a beszéd politikai tartalmat öltött, ugyanakkor a rendezvény engedélye nem erre szól. Olvasónk megkérdezte a járőröket, hogy miért jöttek egyáltalán ki egy történelmi megemlékezés helyszínére, mire azok elmondták, hogy lakossági bejelentést kaptak, miszerint az alig egy napja feloszlatott Magyar Gárda tüntetni fog az Árpád téren...

Volt-e Szegeden példa nyilvános beszéd félbeszakítására?

Az egyik hozzászólónk,

Ivcsek

helyesen megvilágította, hogy ma nincs olyan megemlékezés Magyarországon, ahol nem szerepelne a beszédekben aktuálpolitika, de egyre sem emlékszik, amit félbeszakítottak volna; vagy le kell ezen túl adni a beszédek tartalmát a rendőrségen? – tette fel a kérdést. Még szombaton felhívtuk a

Tuczakov Szilvánát

, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferensét, hogy válaszoljon alábbi kérdéseinkre.

Igaz-e, hogy a rendőrök a Magyar Gárda miatt tett lakossági bejelentés okán érkeztek-e a helyszínre? Milyen jogszabály alapján intézkedtek, szakították félbe a történész beszédét, és volt-e Szegeden példa nyilvános beszéd félbeszakítására? Ha pedig ezentúl március 15-én vagy október 23-án aktuálpolitika kerül a történelmi beszédekbe Szegeden, félbeszakítják-e majd azokat is?

A szóvivő hétvége okán hétfőre ígérte, hogy utánanéz az ügynek. A további fejleményekről a SZEGEDma.hu természetesen beszámol majd.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.