Közélet

Védegylet: Fürdőügyben átverték a szegedieket

Védegylet: Fürdőügyben átverték a szegedieket

2009. június 18., csütörtök
Védegylet: Fürdőügyben átverték a szegedieket
alairas1

Mélységesen antidemokratikusnak és a szegediek érdekeivel ellentétesnek tartja a Ligetfürdő-tranzakciót a Védegylet szegedi csoportja. A civilek szerint a Gomba lebontása és a SZUE-nak a korábbi ígéretekkel szemben történt bezárása ellehetetleníti a helyi úszóélet valamennyi szintjét. Éppen ezért tiltakozó aláírásgyűjtést kezdeményeztek. Az újszegedi Liget csonkítása miatt pedig az Alkotmánybírósághoz és az ombudsmanhoz fordultak.

„Szeged Város Önkormányzata 2007-2008-ban gyakorlatilag átengedte a Ligetfürdőt és a Termálfürdőt a szomszédos Hunguest Hotelsnak, hogy az (jelentős állami támogatással) a fürdőkomplexumot a gyógyturizmus és az idegenforgalom szolgálatába állítva wellnessközpontot hozzon létre. Tavaly bezárták és lebontották a Termálfürdőt (az ún. Gombát), most pedig (a korábbi határozott ígéretek ellenére) bezárják a Ligetfürdőt is (az ún. SZUE-t) - ezzel végképp és teljesen ellehetetlenítve a szegedi úszóélet valamennyi szintjét (sport, rekreáció, iskolai, egészségügyi). A változások (rövid és hosszabb távon egyaránt) a közfunkciók drámai beszűkülését eredményezik. Alulírott szegedi lakosok a fent említett tranzakciót mélységesen antidemokratikusnak, a városlakók többségének érdekeivel teljesen ellentétesnek tartjuk - a helyi úszóélet ellehetetlenítése (a korábbi három helyszín helyett annak sportuszodába zsúfolása) miatt pedig aláírásunkkal tiltakozunk." Ezeket a megállapításokat tartalmazzák azok az aláíróívek, melyeket az elmúlt hétvégén láthattak el először kézjegyükkel Szeged város polgárai. A Védegylet civil szervezet szegedi csoportja a SZUE bezárását megelőző utolsó hétvégén kezdett demonstrációba a Ligetfürdő bejáratánál, illetve a Ligetben. Már az első napokban is rengetegen csatlakoztak az akcióhoz, ám az aláírásgyűjtést tovább folytatják. Nincs is nagyon mit csodálkozni rajta, hogy a SZUE-ba igyekvők, az onnan hazaindulók vagy a zöldben sétálók szimpátiával fogadták a fiatalok kezdeményezését, hiszen valóban sötét fellegek gyülekeznek a szegedi úszóélet egén.

Ez is a fürdőprojekt: félresöpört közfunkciók...

liget-w4

„Felháborítónak és arcátlannak tartjuk a városvezetés koncepcióját és kommunikációját. Mint ahogy az a helyi napilapban megjelent cikkeken keresztül jól nyomon követhető, folyamatosan változtatják a Ligetfürdő-projekttel kapcsolatos ígéreteiket. A SZUE bezárásáról például korábban szó sem volt. Most pedig lakat került rá, mégpedig bizonytalan ideig, ami azt jelenti, hogy az őszre drámaian beszűkülnek azok a közfunkciók, melyeket korábban a már lebontott Gomba, a most becsukott SZUE és a sportuszoda együttesen is alig-alig tudott ellátni" - nyilatkozta a SZEGEDma.hu-nak a Védegylet szegedi csoportjának koordinátora.

Szentistványi István

szerint elképzelhetetlen, hogy a sportuszodában a versenysport mellett az iskolai úszásoktatás, a gyógytestnevelés-gyógyúszás, a tömegsport, az egészségmegőrző úszás is megfelelő helyet, teret kapjon. Miközben más városok (így Hódmezővásárhely) komoly hangsúlyt fektetnek arra, hogy gyermekeik (akár ingyen) úszni tanuljanak, úszhassanak, addig Szegeden most az a sajnálatos helyzet alakult ki, hogy az iskolákban már korlátozták az úszásórák számát, s szeptembertől újabb szűkítések várhatóak. „Tovatűntek

Botka László

polgármesternek az Etelka sori új fedett uszodával kapcsolatos ígéretei is, de ha megnyit a Hunguest Hotels wellnessközpontja, minden bizonnyal az sem a közfunkciókra fog építeni. Felmérések szerint a korábban az önkormányzat tulajdonában álló Ligetfürdőt közel 50 százalékban diákok és nyugdíjasok vették igénybe, de nagyon magas volt a családok aránya is. Velük mi lesz majd a későbbiekben, ki törődik az érdekeikkel?" - tette föl a kérdést. Választ hiába várnak az önkormányzattól, mint ahogy

Hülvely István

Hunguest-vezérigazgató is hiába fogadta meg korábban, hogy elgondolkodik a kabinsorok megtartásán - azokat is elnyelte már a beruházás lendülete.

... és jogsértő átminősítés

fakivagas1

Majdnem napra pontosan egy évvel ezelőtt fogalmazta meg a szegedi civilek aggályait Szentistványi

a SZEGEDma.hu cikkében

a Liget védett területeinek jogsértő csonkításával kapcsolatban. Noha ez ügyben akkor tárgyalások kezdődtek az önkormányzattal, a magánberuházóval és az egyházzal, aki ma a helyszínen sétál, láthatja, a plébánia építése már javában zajlik. A Védegylet szegedi csoportja az Alkotmánybírósághoz és az ombudsmanhoz fordult beadványával, mivel állításuk szerint a város jogsértően minősített át, csapott hozzá védett területet nem védett helyrajzi számúhoz, ráadásul érdemben máig sem cáfolta a jogsértést. „Elszántak vagyunk, felkészültünk rá, hogy kihasználjuk a rendelkezéseinkre álló jogi lehetőségeket, hiszen nem szeretnénk, ha ez az eset precedenst teremtene, s az önkormányzat a Liget más részein, például a vidámparknál is azon kezdene el bűvészkedni, hogy önkényesen átrajzolja a védett területek határait" - összegzett. Az ügy fejleményeiről, illetve a Ligetfürdő-sztori további részleteiről hamarosan újabb írásokkal jelentkezünk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.