Közélet

A szegedi professzorok nem akarják Bajnait

A szegedi professzorok nem akarják Bajnait

2009. április 8., szerda
A szegedi professzorok nem akarják Bajnait

Amikor a legokosabb „békák" beszélni szeretnének

Hétfő délelőtt a Professzorok Batthyány Köre és a Polgári Orvoskör közös tanácskozásán született meg a Civil Összefogás Szegedért Mozgalom, amelynek célja olyan rendszeres vitafórumok összehívása, amely konklúzióival, gondolataival segíthet - főleg a politikai döntéshozóknak - kivezetni az országot a nehéz gazdasági helyzetből - tájékoztatta a sajtó képviselőit Dux László, a Professzorok Batthyány Köre szegedi csoportjának elnöke szerdán a Millenniumi kávéházban.

A két alapító szervezet már eddig is szerepet próbált vállalni a város közéletét érintő döntések előkészítéseiben, felajánlva tudományos-szakmai tapasztalatukat az önkormányzat vezető elitjének, ám eddig nem sok sikerrel jártak. Ezért az ország s azon belül a régió és Szeged egyre nehezebb, kilátástalanabb jövőképének a megváltoztatása érdekében még nagyobb összefogást hirdettek. A társadalmat érintő legproblémásabb területekre - egészségügy, szociális ellátórendszer, munkaerőpiac stb. - koncentrálva konferenciákat, nyílt vitafórumokat szerveznek a közeljövőben, ahová várják az önkormányzati és országgyűlési képviselőket, a kormányzó pártok, az SZDSZ és az MSZP politikusait, különböző szakembereket, a sajtó képviselőit és természetesen a civil közönséget is. Az első szimpóziumot április 20-án rendezik, aminek részletes programjáról a SZEGEDma.hu hamarosan beszámol.

A békák márpedig nem hallgatnak!

Szeretnénk véget vetni annak az attitűdnek, amely az elmúlt években jellemezte az ország irányítását, és amely a közérdek helyett kisebb csoportok érdekeit tartotta csak szem előtt, így aztán a kormányzó hatalom döntéseit érdemben nem egyeztette, harmonizálta az adott terület szakembereinek véleményével - hangzott el többek között a sajtótájékoztatón. Dux László Kóka János médiában elhangzott „bölcseletén" keresztül világította meg, s tette közérthetővé ezt a morált. Az egykori gazdasági miniszter, aki a mostani miniszterelnök-jelölt hathatós támogatása révén kapott tárcát, azt mondta, hogy nem szokták a békákat megkérdezni, amikor lecsapolják a mocsarat. „Csakhogy van, amikor a békák is meg szeretnének szólalni" - fűzte hozzá a professzor, a Szegedi Tudományegyetem Biokémiai Intézetnek a vezetője.

Kétmilliárdot bukott a szegedi egészségügy

Wittmann Tibor

elmondta, hogy

Gyurcsány Ferenc

beismerte: elhibázott, rossz politika mentén kormányoztak. Ezen változtatni kell, de nem a szakadék széléről befelé, hanem kifelé vezet az út, és ezt nem

Bajnai Gordont

követve találjuk meg, éppen ezért első lépésként szeretné a civil mozgalom felkérni az országgyűlési képviselőket arra, hogy ne támogassák szavazatukkal Bajnait a kormányfői posztra. Az orvosprofesszor példaként említette a szegedi egészségügyi integrációt. Az előzetes kalkulációk alapján a kórházösszevonások adta kiadásokat és bevételeket, az ehhez kapcsolódó jelenlegi állami forrásokat összegezve közel kétmilliárd forintnyi veszteséggel lehet számolni. Itt felmerül

Botka László

polgármester felelőssége is, aki az integrációt teljes mellszélességgel támogatta, majd a Parlamentben szemrebbenés nélkül magára hagyta az ügyet szavazataival. Sokszor elhangzik az is, hogy nincs más megoldás, csak a nép további sarcolása - szólt hozzá

Tóth Gábor.

„A Bajnai-csomaggal 1000 milliárdot lehet megspórolni. Viszont az ország költségvetésének a 8%-át elviszi a bürokrácia. Az európai átlag 5%. Ha mi például sikerrel megfeleznénk a 8-as számunkat, többet takarítanánk meg a Bajnai-csomagnál, egyszóval akad alternatíva a további zsigerelésen kívül is" - tette hozzá a tanszékvezető egyetemi tanár.

A sajtótájékoztatón a Szegedi Tudományegyetem oktatói és tanárai által szervezett Civil Összefogás Szegedért Mozgalom részéről megjelent: Wittmann Tibor egyetemi tanár, a Polgári Orvoskör elnöke, Dux László egyetemi tanár, a Professzorok Batthyány Köre szegedi csoportjának elnöke, Marosi György osztályvezető főorvos, Tóth Gábor egyetemi tanár, Pál József egyetemi tanár, Koppány György nyugalmazott egyetemi tanár; Kovács Gábor, Czigner Jenő egyetemi tanárok és Mécs László, az Ortopédiai Klinika adjunktusa.

A ráció politikai elnyomása

Pál József

irodalomtörténész-professzor arról beszélt, hogy milyen visszás helyzet az, amikor egy Parlament felel egy miniszterelnöknek és nem fordítva: ikor a képviselők aláírásukkal, százezrek véleményét tintájukba képzelve adnak biztosítékot egyetlen embernek. Kicsit megfordulni látszik a parlamentáris demokrácia.

Marosi György

osztályvezető főorvos a sajtótájékoztató végén arról beszélt, hogy már a szegedi integráció kezdetén levelet írtak Botka Lászlónak, hogy bár szükséges egyfajta centralizáció, de azt átgondoltan, racionalizációs program mentén lehet csak végrehajtani együttműködve a szakmával. Ez nem így történt, sem itt Szegeden, sem most az országban. A döntések többsége ezért lehet elhibázott, hiszen a politikai érdekek mindig előtérbe kerülnek a szakmai, társadalmi érdekekkel szemben. Ezen pedig sürgősen változtatni kell!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.