Közélet

Európa-díjas városok üléseztek Szegeden

Európa-díjas városok üléseztek Szegeden

2009. március 12., csütörtök
Európa-díjas városok üléseztek Szegeden

Ismét Walter Hoffmannt választotta meg elnökének Szegeden tartott éves közgyűlésén csütörtökön az Európa-díjas Városok Szövetsége.

A közgyűlésen a résztvevő húsz város képviselője az elnök mellett megválasztotta helyetteseit és a szövetség elnökségét is. Az elmúlt két évben az elnöki posztot a darmstadti főpolgármester,

Walter Hoffmann

töltötte be, az ő mandátumát hosszabbították meg. A küldöttségek a tisztújítás mellett a dél-alföldi városban megtartották éves beszámolójukat nemzetközi és kulturális együttműködéseikről, programjaikról. A hetven vendég közt kilenc polgármester mutatta be városának tavalyi munkáját. Az országok közt képviseltette magát Németország, Lengyelország, Csehország, Franciaország. A 25. évfordulóját ünneplő szövetség képviselői közös ünnepre érkeztek a házigazda városba, mely a Szegedi Nagyárvíz 130. évfordulójára emlékezik a napokban. Az 1879-es árvízi helyreállítás következtében négy év alatt újjászületett a Napfény városa, de ehhez széleskörű nemzetközi összefogás kellett - mondta üdvözlő beszédében Szeged polgármestere.

Botka László

hangsúlyozta: az egykori árvíz utáni összefogás erőt kell, hogy adjon a jövőre is, hisz a gazdasági válságot csak a meghatározó városok összefogásával lehet legyőzni, és Európát csak így lehet újra mozgásba hozni. Darmstadt főpolgármestere, Walter Hoffmann, a szövetség régi-új elnöke szintén az érintett városok közti szorosabb összefogás fontosságát hangsúlyozta. Felvetette az aktívabb együttműködést a darmstadti és a szegedi egyetem műszaki karai között. A fiatalok olyan közös projekteken dolgozhatnának, mint például az árvízi védekezés - mondta. Az Európa-díjat 1955 óta ítéli oda maga a szövetség, azóta hatvannégy város kapta meg. Köztük 2006-ban, Magyarországról egyedüliként Szeged is elnyerte a díjat, a kiemelkedő nemzetközi együttműködést megvalósító tevékenységéért. A közgyűlés rendezési jogáért még tavaly nyújtott be igényt a város, és novemberben döntött úgy az elnökség, hogy ezt meg is kapja. A következő éves közgyűlést Mülheimben tarják a rendező város javaslatára.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.