Közélet

Megvan az új megyei főjegyző, elfogadták a költségvetést

Megvan az új megyei főjegyző, elfogadták a költségvetést

2009. február 12., csütörtök
Megvan az új megyei főjegyző, elfogadták a költségvetést

Csütörtöki ülésén elfogadta a 2009. évre szóló költségvetés rendeletét a Csongrád Megyei Közgyűlés. Az ellenzéki MSZP és SZDSZ a szavazás elhalasztását javasolta, ám kezdeményezésük nem kapott többséget. A képviselők zárt ajtók mögött megválasztották az új megyei főjegyzőt is, Kovalcsik Andrea február 19-étől lép Csonkáné Balda Ilona örökébe. Az utolsó napirendi pontok tárgyalásánál már csak a polgári frakció tagjai tartózkodtak a teremben, az ellenzék az egyik napirendi pont „megismétlése" kapcsán - akárcsak decemberben - ismét kivonult a teremből...

A Csongrád Megyei Közgyűlés idei első ülésének kezdetén a képviselők egyperces néma felállással emlékeztek

Marian Cozmára,

a vasárnap Veszprémben meggyilkolt kézilabdásra. Napirend előtti felszólalásában

Baláspiri Csaba

, a polgári frakció tagja

Gyurcsány Ferencnek

a Magyar Hírlappal szemben meghirdetett bojkottja ellen tiltakozott. A csütörtöki ülés két legfontosabb napirendi pontja az új megyei főjegyző megválasztása, valamint a 2009-es költségvetés elfogadása volt.

Szigorú takarékosságot ígért a közgyűlési elnök

A költségvetési rendeletről folytatott vita során

Magyar Anna

közgyűlési elnök elmondta, hogy a megye központi költségvetésből származó bevétele - elsősorban a működési normatívák csökkenése miatt - csaknem 1 milliárd forinttal kevesebb, mint tavaly.

(Kozma József,

az ellenzéki MSZP-SZDSZ frakció vezetője egyébként túlzónak nevezte ezeket a számításokat.) A nehéz helyzetben az önkormányzat szigorú takarékossági intézkedéseket vezet be. Annak érdekében, hogy a feladatellátás színvonala ne csökkenjen, az intézmények működési költségeire 232 millió forintot csoportosítanak át. Az elnök kifejtette: az 1,5 milliárd forintot is meghaladja a Csongrád megyei önkormányzat idei költségvetésének hiánya; ez azonban csaknem 400 millióval kevesebb a tavalyi, 1,9 milliárdos hiánynál. A 2009-es büdzsé 19,122 milliárd forint bevétellel és 20,656 milliárd forint kiadással számol. Magyar Anna hangsúlyozta: a költségvetés nem tartalmaz vagyonfelélést, a megyei önkormányzat - szemben például Szeged városával - nem értékesít sem ingatlant, sem értékpapírt. Fontos szempont volt, hogy az idén is elérhetővé tegyék a települések számára két éve sikeresen működő alapokat, amelyek többek között az uniós pályázatok előkészítéséhez nyújtanak segítséget. A vagyonfeléléssel kapcsolatban egyébként némiképp más véleményt fogalmazott meg

Halmai László

, a tulajdonosi bizottság elnöke: a polgári frakció tagja szerint a megye tulajdonában lévő ingatlanok évi 2 milliárd forintos amortizációja hosszú távon súlyos gondokat okoz.

Martonosi György,

a polgári frakció vezetője kifejtette: az önkormányzat gazdálkodásában bizonytalanságot jelent, hogy nem tudni, a kormányzat központi költségvetést módosító tervei miként érintik majd a megyei büdzsét. Mivel újabb megszorítások állnak küszöbön, aligha ez az utolsó idei megyei költségvetés - jegyezte meg.

Az ellenzék halasztani akart, majd szavazott, később kivonult

Az ellenzéki MSZP-SZDSZ képviselőcsoport több módosító indítványt is benyújtott a költségvetési rendelethez. Kozma József frakcióvezető számos felszólalása alkalmával javasolta, hogy mivel költségvetési rendelet tervezetének elkészülése és tárgyalása között csupán néhány nap telt el, s a képviselőknek, illetve a bizottságoknak nem volt elég idejük az anyag véleményezésére, ezért csütörtökön csak „első körben" tárgyaljanak a költségvetésről, a rendeletről történő szavazást halasszák el néhány nappal. Javaslatukat a többség elutasította. A közgyűlés végül nagy többséggel elfogadta a költségvetési rendeletet - az ellenzék több tagja is igennel szavazott, s csupán Kozma József,

Simicz József

és

Piri József

nyomta meg a nem gombot. Az ülésről a költségvetés elfogadását követően nem sokkal kivonultak az ellenzéki képviselők, mivel az önkormányzat hivatala szmsz-módosításának elfogadásához a jobboldal nem tudta biztosítani a szükséges minősített többséget, a javaslatot azonban az elnök ezért újra napirendre vetette és szavazásra bocsátotta. Az utolsó több mint egy tucat pontot így már csak a polgári frakció tagjai ülték és szavazták végig. Még a költségvetési rendelet elfogadása előtt több fontos határozatot is hozott a közgyűlés. Mint arról külön hírben tudósítottunk, a decemberben lemondott

Csonkáné Balda Ilona

helyett

Kovalcsik Andreát választották főjegyzővé

, megbízatása február 19-étől határozatlan ideig szól. Döntöttek az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark Kht. fejlesztési koncepciójának tudomásulvételéről, 48 millió forintig további tagi kölcsönt biztosítanak a kht.-nak, illetve megvásárolják annak korábban állami kézben lévő 2,07 százalékos tulajdonrészét. A képviselők elfogadták a regionális ifjúsági stratégiát, valamint a szentesi kórház önkormányzati biztosának záró jelentését is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.